Foto: BELGA

Belgisch voetbal kraakt onder Operatie 'Schone Handen'

Scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Del­­ferière lijken levenslang verbrand. Ook voor KV Mechelen ziet het er benard uit.

Twee dagen nadat de Operatie ‘Schone Handen’ is losgebarsten, worden de gevolgen voor de voetbalwereld pijnlijk zichtbaar. De scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière, die allebei verdacht worden van omkoping, zijn geschorst. Waarschijnlijk komen ze nooit meer terug, voegde de Belgische Voetbalbond er gisteren aan toe. De Pro League besliste gisteren ook om de competitiewedstrijden van dit weekend in 1B af te gelasten, uit schrik voor ongeregeldheden met supporters. Vooral de reactie van de fans van KV Mechelen wordt gevreesd. Hun club krijgt immers rake klappen.

Het federaal parket bevestigde gisteren dat er aanwijzingen zijn dat vier bestuurders van Malinwa in maart vorig jaar via makelaar Dejan Veljkovic afspraken hebben gemaakt met twee bestuurders van Waasland-Beveren. Ze wilden gedaan krijgen dat de Waaslanders in de slotmatch van vorig seizoen tegen Mechelen niet meer te hard hun best zouden doen.

Horrorscenario

Als blijkt dat de omkoping geregeld werd in de schoot van beide clubs, dan dreigt degradatie of zelfs schrapping als sanctie. Een horrorscenario.

Dat beseft ook Dieter Penninckx, bestuurder van KV Mechelen. De ceo van Brantano en Fred & Ginger is samen met de aangehouden Olivier Somers sinds begin dit jaar de eigenaar van Malinwa. Penninckx maakte er na zijn aanstelling als bestuurder nooit een geheim van dat hij de macht van makelaar Dejan Veljkovic – die jarenlang de huismakelaar van de club was – wilde breken. Hij vond diens invloed op de club ongezond.

‘Mijn supportershart bloedt vandaag. Stomverbaasd ben ik door wat nu gebeurt’, zegt Penninckx. ‘Natuurlijk wil ik van mijn collega-bestuurders die opgepakt zijn, weten wat er aan de hand is. Of zij iets gedaan hebben. Maar als er iets verkeerd is gebeurd, dan is dat zeker niet in opdracht van de club gebeurd.’

Over Veljkovic heeft Penninckx een duidelijke mening. ‘Ik heb die man zelfs nooit de hand willen schudden. Instinctief heb ik altijd aangevoeld dat hij niet deugde.’

Penninckx zegt te hopen dat de operatie van het gerecht heilzaam kan zijn. ‘Diep vanbinnen ben ik zelfs blij dat dit uitkomt. Voor mijn club en voor het Belgische voetbal. Wij beleven hem nu, maar de storm zal ook bij andere clubs passeren. Daar ben ik zeker van.’

Voor de fel geplaagde supporters heeft Penninckx ook een boodschap. ‘Wat er ook gebeurt, ik loop niet weg van KV Mechelen.’

Beter nieuws voor Club

Voor Club Brugge was er gisteren beter nieuws. Trainer Ivan Leko mocht na een nacht in de cel naar huis. Hij wordt niet beschuldigd van matchfixing, wel van witwassen. Club bevestigde ondertussen het vertrouwen in de Kroatische coach.

Club Brugge, Standard, Racing Genk, Lokeren en KV Mechelen worden er wel van verdacht dat ze met Veljkovic onder een hoedje hebben gespeeld bij het regelen van diens schimmige transfers waarbij verdoken commissies en verloningen zouden zijn betaald onder valse voorwendsels.

In het nieuws

De podcasts van De Standaard