Foto: REUTERS

Gerecht krijgt een batterij topadvocaten tegenover zich

Sven Mary, Walter Van Steenbrugge, Johnny Maeschalk … Dat Operatie ‘Schone Handen’ een belangrijk gerechtelijk onderzoek is, blijkt ook uit de namen van de advocaten die nu samenkomen in Hasselt en Tongeren.

Johnny Maesschalk is de advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten. Maesschalk is vooral bekend van verschillende sportprocessen, hij schreef ook een boek over sportrecht. Zo verdedigde hij de tennissers Wickmayer en Malisse in de zaak rond hun ‘whereabouts’ en Tom Boonen toen hij in 2009 alsnog naar de Tour wou. Maar ook in de Geschillencommissie van de voetbalbond, waar spelers en trainers zich kunnen verdedigen tegen een schorsing, duikt hij vaak op.

Kris Luyckx staat voetbalmakelaar Veljkovic bij. Hem kennen we van  spraakmakende processen. Zo verdedigde hij onder meer Syriëstrijder Jejoen Bontinck. Hij was ook de advocaat van de ouders van twee kinderen die gewond raakten bij de raid van Kim De Gelder. In het proces tegen Hans Van Temsche was hij de advocaat van de familie van Oulematou Niangadou.

 

Walter Damen verdedigt de echtgenote van Veljkovic. Hij pleitte al in 45 assisenprocessen en trad onder meer op als advocaat van seriemoordenaar Staf Van Eyken en voor de slachtoffers van Kim De Gelder.

Dimitri de Beco verdedigt Laurent Denis. De ex-advocaat van Anderlecht kwam eerder in opspraak in het dossier-Ye rond matchfixing. Denis is ook een intimus van Bayat.

Jean-Philippe Mayence, de advocaat van Mogi Bayat, kennen we vooral van het proces-Wesphael die verdacht werd van de moord op zijn vrouw. En werd vrijgesproken. Deze krant noemde hem toen ‘De Jef Vermassen van Wallonië’. Jean-Philippe Mayence pleitte al meer dan 120 assisenzaken en behaalde minstens dertig vrijspraken.

Sven Mary werd ook al gesignaleerd. Aan de journalisten wou hij niet zeggen wie hij verdedigt. Volgens onze informatie verdedigt hij een derde makelaar die ook in het dossier wordt genoemd: Karim Mejati, de rechterhand van Bayat. Sven Mary is bekend als advocaat van autohandelaar Johnny Vanlingen in de Kasteelmoord, de familie Aquino en Salah Abdeslam

Daniël Spreutels staat Herman Van Holsbeek bij. Hij was tot voor kort de huisadvocaat van Anderlecht. Tot Marc Coucke neerstreek in het Astridpark.

Walter Van Steenbrugge is ten slotte de raadsman van Club-trainer Ivan Leko. Hij is de huisadvocaat van Club Brugge en was eerder advocaat van de van dopingmisbruik beschuldigde wielrenner Iljo Keisse. Van Steenbrugge werd ook bekend als advocaat van verschillende slachtoffers van misbruik in de kerk.

In het nieuws