Foto: AFP

‘Ontvoerde schoolmeisjes Nigeria getekend voor het leven’

De voorbije negen jaren heeft terreurorganisatie Boko Haram in Nigeria meer dan 600 meisjes en jonge vrouwen uit scholen ontvoerd. In een donderdag gepubliceerd rapport getuigen 119 slachtoffers over blijvende fysieke en psychische letsels.

In 2014 ontvoerde de moslimfundamentalistische terreurorganisatie Boko Haram zo’n 270 meisjes uit een school in Chibok, in het noordoosten van Nigeria. Die beelden gingen toen de wereld rond en lokten internationale verontwaardiging uit. Enkele tientallen slachtoffers konden intussen worden bevrijd, maar zeker honderd van hen zouden vandaag nog steeds in gevangenschap leven.

Naar aanleiding van Wereldmeisjesdag, waarop op 11 oktober jaarlijks aandacht gevraagd wordt voor de positie van meisjes, publiceerde de Global Coalition to Protect Education from Attack (GCPEA) een lijvig rapport. Daarin verzamelde het samenwerkingsverband van verschillende internationale ngo’s de verhalen van 119 slachtoffers en ooggetuigen van drie aanvallen van Boko Haram op scholen in Nigeria.

De slachtoffers getuigen in het rapport over het gruwelijke en langdurige lijden waaraan Boko Haram hen tijdens hun gevangenschap blootstelde. Zo werden de meisjes en jongedames structureel misbruikt en verkracht, werden ze gedwongen te ‘trouwen’ met hun ontvoerders en zich te bekeren tot de islam.

Gedwongen tot zelfmoordaanslagen

Dat aanhoudende geweld en misbruik berokkende blijvende psychische en fysieke letsels. Slachtoffers die konden ontkomen aan hun ontvoerders spreken niet alleen over nachtmerries, angstaanvallen en concentratieproblemen, maar bijvoorbeeld ook over aanhoudende vaginale bloedingen, door de vele verkrachtingen. Verschillende slachtoffers zouden zwanger geworden zijn.

Wie dan weer weigerde zich te bekeren tot de islam, moest dwangarbeid verrichten voor de families van de Boko Haram-strijders, en wel tot ze er letterlijk bij neervielen. Sommigen werden zelfs gedwongen deel te nemen aan aanslagen die de terreurgroep pleegde.

De laatste jaren heeft Boko Haram steeds vaker zelfmoordterroristen ingezet om aanvallen uit te voeren, voornamelijk vrouwen. Deskundigen denken dat de meeste zelfmoordterroristes ontvoerd werden.

Scholen blijven geviseerd

‘Tot vandaag viseert Boko Haram schoolgaande meisjes’, zegt Diya Nijhowne, uitvoerend directeur van GCPEA, in een persbericht. ‘Dit jaar nog werden 111 meisjes ontvoerd van hun school in het dorp Dapchi. Dat toont aan dat Nigeria vier jaar na de tragedie van Chibok nog steeds dringend wat moet doen aan de veiligheid op zijn scholen.’

De aanvallen van Boko Haram op scholen hebben bovendien ook nog indirecte gevolgen, besluit het rapport. Zo moesten heel wat Nigeriaanse schoolmeisjes de afgelopen jaren hun opleidingen stopzetten, omdat hun school het doelwit was geweest van een terreuraanval. Daardoor krijgen ze het dan weer moeilijker om later een job te vinden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden