Foto: mye

Stellingen maken duidelijk wat het betekent met weinig geld rondkomen: ”Kiezen tussen elektriciteit of schoolboek betalen”

Op www.mijnstemtelt.be wordt tien dilemma's voorgeschoteld die duidelijk maken wat het betekent om met weinig geld rond te komen. De site wil zowel mensen in armoede als de gewone burger duidelijk maken dat gaan stemmen wel degelijk een impact heeft.

‘Betaal ik de elektriciteitsfactuur of het laatste schoolboek van mijn kind?’ of ‘De afbetaling van de auto begint te wegen. Een onverwachte factuur komt binnen, maar je kan deze niet meteen betalen. Je laat de aanmaningen voor wat ze zijn, tot een schuldeiser met een deurwaarder dreigt. Vraag ik hulp bij het OCMW?”, het zijn slechts twee van de tien stevige dilemma's die je op www.mijnstemtelt.be moet beantwoorden.

“De site confronteert de gebruiker met de gevolgen van beleidskeuzes op basisbehoeften in het persoonlijk leven. Een dak boven het hoofd, een kwaliteitsvolle job of een goede gezondheid”, leggen Annelien Colson en Kathleen Desmyter van Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen uit.

De site geeft daarnaast ook de verschillende partijstandpunten over al deze thema's weer en dit afzonderlijk per gemeente of stad.

Lokale verschillen

“We hebben een grote mailing gedaan naar alle politieke partijen en op basis van de antwoorden die we binnenkregen, is de site opgesteld. Deze manier van werken zorgde ervoor dat we zelf geen interpretaties van de partijprogramma's moesten maken. Alle partijen zijn zonder problemen op de kar gesprongen. “

“Je ziet duidelijk dat er lokale verschillen zijn en dat voor dezelfde problemen andere oplossingen naar voor worden geschoven. Dat is ook normaal, want een faciliteitengemeente zoals Ronse kampt met andere problemen dan bijvoorbeeld Zelzate. Dit maakt mijnstemtelt ook zo boeiend”, klinkt het.

Maar het bleef niet bij de site alleen. “Neen, aan de doelgroep van mensen die in armoede leven, hebben we ook vorming gegeven over waar een gemeentebestuur allemaal impact op heeft en waarom je dus beter niet blanco stemt”, zegt Annelien.

Het is ook niet gedaan met het werk na 14 oktober. “Na de verkiezingen blijven we met de stuurgroep samenkomen en is het de ambitie om samen met de nieuwe besturen werk te maken van een lokaal beleid waarin iedereen meetelt. Jaarlijks zal worden opgevolgd welke thema's de gemeentebesturen hebben aangepakt en wat ze er precies aan gedaan hebben.”

“We willen de politici op dat vlak een stuk inspiratie geven over wat we opvangen in onze dagelijkse werking. Zij zien ook dat de armoedecijfers stijgen en ze ontkennen dit niet, of dat hopen we toch”, besluiten ze.

www.iederestemtelt.be

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden