Foto: REUTERS

Berlijn moet in meerdere straten dieselverbod invoeren

Berlijn moet in meerdere straten een verbod op oudere dieselwagens invoeren. Dat heeft een administratieve rechtbank in de Duitse hoofdstad geoordeeld.

De rechter twijfelde niet dat een verbod op oudere dieselwagens de enige manier was om de vervuiling binnen de opgelegde limieten te houden, ook als is het niveau van stikstofoxides in de lucht afgenomen.

Het verbod moet vanaf medio 2019 gelden in sommige straten voor motoren in de euro 1 tot 5-norm. Bij de betrokken straten zijn enkele van de drukste in Berlijn, zoals de Friedrichstrasse en Leipziger Strasse.

De stad moet ook een dieselverbod overwegen op nog eens 15 kilometer andere straten, aldus de rechter.

De milieuorganistie Deutsche Umwelthilfe (DUH) was de rechtszaak gestart omdat ze wou dat Berlijn de luchtkwaliteit zou verbeteren met een dieselverbod. De stad kan nog beroep aantekenen tegen de beslissing.

Dieselplan

Onlangs stelde de Duitse regering een plan voor om de dieselauto te redden. Wie in een stad met slechte luchtkwaliteit woont en een vervuilende dieselwagen bezit, zal kunnen kiezen. Tussen een financiële tegemoetkoming van de fabrikant om een nieuwe, schonere wagen te kopen, of een revisie die de motor milieuvriendelijker moet maken. Op die manier zouden dieselverboden in de Duitse steden vermeden moeten worden.

Motoren die niet voldoen aan de euro 6-norm moeten zo versneld uit het straatbeeld verdwijnen.

Een federale rechtbank oordeelde in februari dat steden oudere dieselwagens mogen verbieden.

Bron: Reuters

De podcasts van De Standaard