Foto: AP

Aangehouden voorzitter Interpol verdacht van aannemen steekpenningen

De opgestapte voorzitter van de internationale politieorganisatie Interpol, de Chinees Meng Hongwei, zou steekpenningen hebben aangenomen. Dat maakte Peking maandag bekend, enkele uren nadat het had laten weten dat er een onderzoek naar de man loopt.

‘Meng heeft steekpenningen aangenomen. Hij staat onder verdenking van het overtreden van de wet’, aldus een communiqué van het ministerie voor Openbare Veiligheid. Het gaf geen verdere details.

Eind vorige maand reisde Meng Hongwei van het hoofdkantoor van Interpol in de Franse stad Lyon naar de Chinese hoofdstad Peking. Daar werd hij meteen na zijn aankomst gearresteerd.

De echtgenote van Meng Hongwei verklaarde zaterdag nog dat ze dacht dat haar echtgenoot in gevaar is. Ze riep de internationale gemeenschap op om op te treden. De vrouw staat onder politiebescherming.

Zaterdag nog vroeg Interpol dan aan China officieel om uitleg over de vermiste voorzitter. De dag daarop liet de organisatie in een officieel statement weten het ontslag te hebben ontvangen van Meng Hongwei. De vicevoorzitter, de Zuid-Koreaan Kim Jong Yang, neemt zijn plaats voorlopig in. In november wordt er een nieuwe voorzitter gekozen voor de rest van het mandaat, dat nog ongeveer twee jaar zou lopen.

Bron: BELGA
In het nieuws