Foto: REUTERS

Unilever blaast verhuizing hoofdkantoor naar Nederland af

Unilever, het bedrijf achter consumententoppers als Knorr, Lipton en Dove, verhuist zijn hoofdkantoor dan toch niet van Londen naar Rotterdam.

Het Brits-Nederlandse was- en levensmiddelenconcern Unilever ziet voorlopig af van de versimpeling van zijn structuur. Daarmee gaat ook de geplande verhuizing van het hoofdkantoor in Londen naar Rotterdam niet door.

Volgens het bedrijf konden vooral Britse aandeelhouders zich niet vinden in de wijzigingen. Een van de gevolgen van de versimpeling zou zijn dat het aandeel uit de hoofdindex van de Londense beurs, de FTSE 100, zou verdwijnen.

Unilever is een van de grootste producenten in de wereld van voedingsmerken en verzorgingsproducten. Elke westerse consument kent merken die tot de Unilever-groep behoren: van Knorr-soep over Magnum-ijs en Lipton-thee tot Dove-zeep of Axe-shampoo.

Die productenrijkdom levert Unilever een jaaromzet op van liefst 53 miljard euro. Vorig jaar was er een netto winst van meer dan 6 miljard euro. Het voedings- en verzorgingsbedrijf is zonder twijfel een internationale topper.

Blamage

De keuze voor Rotterdam was in maart een blamage voor de Britse premier Theresa May. Die probeert te laten zien dat Groot-Brittannië ook na de Brexit nog een land is waar bedrijven graag investeren.

Vandaag is de beslissing vooral een teleurstelling voor de Nederlandse premier Mark Rutte. Die had een plan uitgewerkt om geld uit te delen aan buitenlandse overheden (en aandeelhouders). Door de afschaffing van de dividendbelasting, in ons land beter bekend als de roerende voorheffing, wilde Rutte grote multinationals lokken.

Unilever heeft momenteel een duale structuur met hoofdvestigingen in Rotterdam en Londen. Het afgelopen jaar hebben Nederland en het Verenigd Koninkrijk druk gelobbyd om het hoofdkantoor van het bedrijf binnen de eigen landsgrenzen te krijgen.

In het nieuws