Foto: Belga

In Brussel is een openluchtzwembad inzet van de verkiezingsstrijd

Sinds zondagavond is Brussel de enige Europese hoofdstad zonder toegankelijk openluchtzwembad. Dat de sluiting van Océade pal in campagnetijd valt, blijft niet zonder gevolgen. Alvast PS-burgemeester Close heeft een keerpunt genomen en pleit nu voor een ecologische zwemvijver binnen het Neo-project op de Heizel. Helaas: hij zwemt tegen de stroom van zijn partij in.

In Océade ben ik maar een paar keer geweest, als kind dan nog. Toen ik oud en rijk genoeg was om zelf een toegangsticketje te betalen, interesseerde het subtropische waterpretpark op de Heizel mij niet zo gek meer als voorheen. Maar later tijdens vakanties in Oostenrijk, een Erasmusjaar in Spanje en recent nog een citytrip naar Budapest heb ik de geneugten van een openluchtzwembad midden in de stad herontdekt. Hoe heerlijk is het niet om na een drukkend hete dag af te koelen tussen wolkenkrabbers, woonblokken en monumenten.

Spijtig genoeg heeft Brussel als enige metropool in de wijde omtrek géén openluchtzwembad waar alle bewoners terecht kunnen. Sinds deze week is Océade dicht, de inboedel is aan de Roemenen verkocht, de zwemmende Ket blijft op zijn honger zitten… Pas op, er zijn openluchtzwembaden, maar die liggen veelal op het grondgebied van exclusieve sportclubs. Ter vergelijking: Londen zou een 10-tal toegankelijke openluchtzwembaden kennen.

Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) was in 2004-2005 zowat de eerste om te pleiten voor een openluchtzwembad. Op zijn Smets: heel enthousiast, meteen een begindatum aankondigend - in 2007 zou men beginnen bouwen - en even overtuigd van de noodzaak als de haalbaarheid van zijn plan. Ah non peut-être, hij had het openluchtzwembad in het regeerakkoord laten opnemen! Er werd een site gekozen, een architectuurwedstrijd uitgeschreven, maar Beliris had duidelijk geen haast. Het zwembad kwam er niet, die legislatuur - aan Smet lag het niet. 'In Brussel heb je enthousiasme nodig als je iets wil realiseren', blikt de SP.A-minister terug. 'Alleen had ik hier niet alle touwtjes zelf in handen.' In 2009 werden zijn partij en zijn idee zonder pardon afgevoerd: geen prioriteit.

Pool is Cool

Toen de eerste plannen opdoken voor het nieuwe Neo-project op de Heizelvlakte, was er sprake van een nieuw openluchtzwembad. Opnieuw had Smet verkregen dat zijn idee in het regeerakkoord van 2014 werd opgenomen. Maar naar verluidt zag de projectontwikkelaar dat niet zitten: hij verving het door een nepvijvertje, een waterpartij van amper 15 centimeter diep. Adieu, piscine.

De vzw Pool is Cool weigerde en weigert zich daarbij neer te leggen. De organisatie ijvert voor de ‘herintroductie van een publiek openluchtzwembad in Brussel’. Dat is géén gadget, luidt het, ‘mensen hebben nood aan afkoeling.’ Al enkele zomers op rij plant de vzw een groot zwembad neer op het Brusselse grondgebied om medestanders te mobiliseren en aandacht te wekken. En mensen te laten zwemmen, natuurlijk.

Stilaan wordt de vzw gehoord: schepen van Sport Alain Courtois (MR) dacht een tijd geleden luidop na over ‘mobiele zwembaden’ - het bleef weliswaar bij nadenken -, Brussels minister van Leefmilieu Céline Frémault (CDH) kondigde vorig jaar een haalbaarheidsstudie aan rond zwemwateren. Als locatie werd onder meer Neerpede in Anderlecht geopperd. Bianca Debaets (CD&V) - oppositie in de stad, staatssecretaris in de regering - opperde dan weer het Ter Kamerenbos. PTB is al langer voor een openluchtzwembad, maar weegt voorlopig niet zwaar genoeg.

Voor het échte tuimelkeerpunt was het natuurlijk wachten tot de verkiezingscampagne. Niemand minder dan Philippe Close (PS), de burgemeester van Brussel, is tot voortschrijdend inzicht gekomen en belooft een ecologische zwemvijver binnen het Neo-project. ‘Om aan de verzuchtingen van de Brusselaars tegemoet te komen, willen we zo snel mogelijk overleggen met gewest en betrokkenen over een openluchtzwembad met een volledig natuurlijk filtersysteem’, zo luidt het in zijn 207 pagina’s tellende verkiezingsprogramma. Zwemmen is een issue geworden. Change.Brussels, de burgerbeweging rond voormalig SP.A-schepen Ans Persoons, eist daarbovenop dat de publieke zwembaden 7/7 van 7 uur 's morgens tot 23 uur 's avonds openblijven.

Nu kan het niet meer misgaan, zou je denken. En toch. Close’s belofte was amper uitgesproken of Bruzz trok naar zijn partijgenoot Rudi Vervoort (PS), minister-president van de Brusselse regering. Die liep al heel wat minder warm voor het ‘verkiezingsballonnetje’ van de burgemeester. En de liberale coalitiepartners? Als het van schepen Els Ampe (Open VLD) afhangt, had Océade gewoon niet moeten verdwijnen.

 
In het nieuws