Foto: Photo News

Gratis openbaar vervoer en rijverbod bij erg slechte luchtkwaliteit in Brussel

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft sinds maandag een nieuw noodplan voor verontreinigingspieken. Bij zware luchtvervuiling maakt de hoofdstad het openbaar vervoer gratis. Indien de hoogste alarmdrempel wordt overschreden, mogen alleen nog auto’s met minstens drie personen aan boord de hoofdstad in, meldt Leefmilieu Brussel.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft al sinds begin dit jaar een noodplan voor verontreinigingspieken. Dat plan is vanaf maandag op een aantal punten bijgestuurd. Zo houdt de hoofdstad bij het meten van de luchtvervuiling nu ook rekening met de kleinere fijnstofdeeltjes PM2,5, naast de grotere fijnstofdeeltjes PM10 en stikstofdioxide.

Verder springen vooral het gratis openbaar vervoer en het autoverbod in het oog. Indien de laagste vervuilingsdrempel verschillende dagen aanhoudt, wordt de maximumsnelheid op de Ring rond Brussel verminderd tot 90 kilometer per uur en worden de Brusselse metro, tram en bussen van de MIVB volledig gratis, net als de deelfietsen van Villo. Verwarmen met houtkachels wordt dan ook verboden, behalve in huizen die alleen een houtkachel hebben.

Vanaf drempel 2 - wanneer de drempel van 100 microgram fijn stof is overschreden - mag geen enkel voertuig het Brussels gewest nog in, behalve als er minstens drie personen inzitten. Voor onder meer personen met een handicap is een uitzondering voorzien.

Tot slot is het noodplan niet langer beperkt tot de winterperiode. Ook als de verontreiniging in andere seizoenen piekt, kan Brussel het noodplan activeren.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard