Foto: REUTERS

Misleidende tweets kosten Tesla-oprichter 20 miljoen dollar

Tesla-oprichter Elon Musk moet binnen de 45 dagen zijn functie als voorzitter van de raad van bestuur opgeven. Daarnaast moet hij ook uit eigen zak een boete van 20 miljoen dollar betalen. Die straf krijgt hij voor het versturen van tweets die beleggers hebben misleid.

Dat melden Amerikaanse media. Hij mag wel aanblijven als CEO. Ook Tesla moet 20 miljoen dollar ophoesten en twee nieuwe onafhankelijke bestuurders aanduiden. Technisch gezien gaat het om een ‘schikking’ met beurswaakhond SEC, geen veroordeling. De rechter moet de schikking wel nog goedkeuren.

De SEC had Musk donderdag aangeklaagd op verdenking van misleiding van beleggers wegens een reeks ‘roekeloze en onware’ berichten op Twitter. De topman tweette in augustus dat hij werkte aan het van de beurs halen van Tesla. Vooral een berichtje dat financiering al rond zou zijn, veroorzaakte ophef en bleek later ook voorbarig te zijn.

De tweets brachten een run op de aandelen van Tesla teweeg, al waren er direct al vragen over de wijze waarop het nieuws werd gedeeld en vooral over de geringe onderbouwing. Toen er een toelichting kwam bleek de onderbouwing te rammelen, waarop de aandelen fors inleverden. Het plan is inmiddels ingetrokken.

Musk sprak donderdag in een reactie nog van een ‘ongerechtvaardigde procedure van de SEC’. De schikking die hij nu trof, moet nog worden goedgekeurd door een rechter.

Bron: BELGA
In het nieuws