Foto: BART DEWAELE

Marghem heeft plan klaar om black-out te vermijden

Door het inschakelen van een gascentrale in Vilvoorde en met wat hulp van grote bedrijven, Electrabel en onze buurlanden, wil Federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) een stroompanne in november vermijden.

Energieminister Marghem deed vanmorgen haar plan uit te doeken op de Franstalige radio BEL RTL. Na de aankondiging van Engie Electrabel afgelopen vrijdag dat er in november maar één van de zeven kerncentrales zal draaien, zocht ze al vier dagen naar oplossingen. ‘Nu hebben we samen met Electrabel een extra capaciteit gevonden van 750 megawatt’, maakt Marghem zich sterk.

Die extra capaciteit bestaat uit een mengelmoes van kleine maatregelen. 250 megawatt komt uit de inschakeling van de gascentrale in Vilvoorde. Daarnaast is het volgens Electrabel mogelijk om de productiviteit van alle gascentrales tijdens de piekuren op te drijven met 100 megawatt. Nog eens 200 megawatt zou gezocht worden bij grote bedrijven die bereid zijn om hun industriële processen tijdens piekuren wat te temperen zodat er meer stroomcapaciteit vrijkomt. Voor de resterende capaciteit rekent Marghem naar eigen zeggen op de ‘Europese solidariteit’ van onze buurlanden. ‘Ik heb gisteren mijn Duitse, Nederlandse en Franse collega's gebeld en ze zijn bereid om ons te steunen.’

Strategische reserve

Marghem geeft zelf wel aan dat de invoercapaciteit beperkt is. België flirt vandaag al met de grenzen van de mogelijke stroominvoer. Gisteren liep de importcapaciteit al op tot liefst 4.941 megawatt. Het gaat om bijna de helft van alle stroomverbruik en dat is nog nooit gebeurd.

Dat Marghem nu exact 750 megawatt probeert bijeen te schrapen, is niet toevallig. De strategische reserve, de veiligheidsmarge om mogelijke black-outs te voorkomen, bedroeg in 2017 evenveel. Een paar weken geleden besliste Marghem nog op aangeven van netbeheerder Elia dat het dit jaar niet nodig was om een strategische reserve aan te leggen. Daar komt ze nu, weliswaar via een omweg, op terug. ‘Het is een eerste stap en nog niet voldoende’, zegt de minister wel meteen.

De podcasts van De Standaard