Foto: pn

Bill Cosby krijgt minstens drie jaar cel voor seksueel misbruik en moet meteen de cel in

Een rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft acteur en komiek Bill Cosby (81) veroordeeld tot een gevangenisstraf van minstens drie jaar. In 2004 drogeerde en misbruikte hij bij hem thuis een vrouw. Cosby werd meteen opgesloten, ook al tekende hij beroep aan.

Cosby werd in april al veroordeeld voor de drie feiten van ernstig seksueel misbruik. Daardoor riskeerde hij eigenlijk tot dertig jaar cel.

De verdediging en het openbaar ministerie kwamen echter overeen om de zaken samen te voegen, omdat ze allemaal betrekking hebben op dezelfde misdaad. De rechter legde hem dinsdagavond uiteindelijk een straf 'van minstens drie tot maximaal tien jaar' op en een boete van 25.000 Amerikaanse dollar. Daarnaast bepaalde hij dat Cosby meteen moest worden opgesloten. Sinds zijn veroordeling was hij onder huisarrest geplaatst.

Daarnaast merkte de rechter Cosby aan als te zijn een gevaarlijke zedendelinquent. Dat betekent dat Cosby de rest van zijn leven verplicht behandeld moet worden en zich ieder kwartaal moet melden bij de autoriteiten. Ook komt zijn naam in een register te staan met personen die zijn veroordeeld voor zedenmisdrijven.

#MeToo

Cosby gaat sowieso in hoger beroep tegen de uitspraak, liet zijn advocatenteam al eerder weten. Zij hadden de rechter gevraagd Cosby maximaal huisarrest op te leggen, 'gezien zijn hoge leeftijd en slechte gezondheidstoestand'.

De Amerikaanse acteur, vooral bekend van The Cosby Show, is de eerste beroemdheid die effectief veroordeeld wordt sinds de opkomst van de #MeToo-beweging. Meer dan vijftig andere vrouwen hadden Cosby eveneens beschuldigd van seksueel misbruik, maar het merendeel van die zaken is intussen al verjaard.

'Het is mij niet toegestaan de beklaagde anders te behandelen dan anderen, puur vanwege wie hij is of was', zei de rechter in zijn vonnis.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden