Foto: AP

‘Russen wilden Assange Londen uitsmokkelen’

Russische diplomaten hadden eind vorig jaar een plan klaar om Julian Assange te helpen om het Verenigd Koninkrijk te ontvluchten. Dat schrijft de Britse krant The Guardian.

Op kerstavond 2017 had Assange normaal gezien in het geniep de ambassade van Ecuador in Londen moeten verlaten. De man verblijft er al bijna zes jaar. Om een plan uit te werken, hielden enkele Russische diplomaten vorig jaar geheim overleg met mensen uit de entourage van de WikiLeaks-oprichter.

Maar wegens ‘te riskant’ werd het plan te elfder ure afgeblazen. De weigering de Britse regering om Assange diplomatieke immuniteit te geven, was naar verluidt het struikelblok voor de ontsnapping.

Het verhaal is aan het licht gekomen na bekentenissen van betrokkenen aan The Guardian. Het was de bedoeling om Assange ongemerkt in een ‘diplomatisch voertuig’ te krijgen, en om hem zo naar een ander land te krijgen. Rusland zou de uiteindelijke eindbestemming geweest zijn. Per boot naar Ecuador geraken, was plan-B.

‘Fake news’

Rommy Vallejo, toenmalig hoofd van de Ecuadoraanse inlichtingendiensten, was naar verluidt op 15 december naar het Verenigd Koninkrijk afgereisd om de operatie in goede banen te leiden, maar hij verliet Londen meteen toen de plannen geschrapt werden. Enkele maanden later nam Vallejo ontslag en vluchtte hij naar Nicaragua. Er loopt een onderzoek naar hem wegens vermeende ontvoering van een politieke rivaal.

De regering van Ecuador weigert te reageren op het verhaal van The Guardian. De Russische ambassade in Londen stuurde wel een reactie uit. ‘Een zoveelste voorbeeld van desinformatie en fake news door de Britse media’, klonk het op Twitter.

Bron: The Guardian

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen