Foto: jvi
Meerderheidspartij kruipt op dak van Westrand om eigen banner over Vlaamse slogan te hangen

Nachtelijke stunt DNA! zet kwaad bloed bij N-VA

De campagne van DNA! beleefde vrijdagochtend een hoogtepunt. Letterlijk dan toch, want de metershoge slogan ‘Dilbeek waar Vlamingen thuis zijn’ op Westrand werd in een eigen jasje gegoten. Een stunt die niet zonder gevolgen blijft.

Het was enkele jaren relatief stil rond de bekende slogan Dilbeek waar Vlamingen thuis zijn, maar daar kwam de afgelopen weken meermaals verandering in. Zo was er deze zomer nog de zware uithaal van schepen van cultuur Diane Van Hove (N-VA) naar Westrand omdat de slogan op het gebouw volgens haar leek weggefilterd uit een promofilmpje. Vorige week nog zorgde de jeugdraad voor een verhit debat op de sociale media nadat uit een bevraging bleek dat de helft van de Dilbeekse jongeren de slogan liever kwijt dan rijk is.

De partij Dilbeek Nu Anders (DNA!) lijkt het ijzer te smeden wanneer het heet is, want donderdagnacht werd zowel de slogan op Westrand als op drie andere locaties in Dilbeek bedekt met een spandoek met de protestslogan Dilbeek, waar iedereen welkom is! “Hiermee willen we een duidelijk signaal geven dat wij Dilbeek zien als een open gemeente” verklaart Yann Robbe van DNA!. “Open voor iedereen die er woont of wil komen wonen. Deze borden hoeven voor ons niet meer. Het zijn overblijfselen van een politieke strijd die niet meer actueel is”

Burgemeester Willy Segers (N-VA) vindt de actie van DNA! helemaal niet kunnen. “Dat een huidige meerderheidspartij dergelijke stunts uithaalt, kan er bij mij niet in. Dit is eerder iets voor actiegroepen”, zegt hij. “Er zijn voor DNA! toch andere kanalen zoals de gemeenteraad of het college waar de afgelopen jaren iets kon ondernomen worden? Maar dat werd nooit gedaan.”

Imagoschade

Bij Segers zit het blijkbaar bijzonder hoog. “Hun imago heeft in mijn ogen zware schade opgelopen. Om het in thema te zeggen: voor mij persoonlijk is het doek gevallen om in de toekomst nog verder samen te werken met DNA!”, klinkt het cru.

Hoewel DNA! braaf liet weten dat het de nieuwe slogans zelf de dag nadien zou weghalen, zal de actie sowieso bovendien nog een ander staartje krijgen. “Uit veiligheidsoogpunt kan dit ook absoluut niet door de beugel”, aldus Willy Segers. “Er zal op basis van het politiereglement een proces-verbaal worden opgesteld. Verder zal er ook worden onderzocht hoe de actievoerders op het dak van Westrand raakten.”

In het nieuws