Foto: rr

Vijftien huiszoekingen in onderzoek naar Schild & Vrienden

In het onderzoek naar de extreemrechtse jongerenorganisatie Schild & Vrienden (S&V) zijn woensdag circa vijftien huiszoekingen uitgevoerd. Oprichter Dries Van Langenhove haalt ondertussen in een filmpje uit naar de VRT.

Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt de huiszoekingen aan Het Nieuwsblad. Er werden onder meer gsm’s en computers in beslag genomen. Naar verluidt vond een deel van de huiszoekingen plaats bij studenten.

De huiszoekingen komen er twee weken nadat een Pano-reportage aan het licht bracht hoe S&V in besloten groepen racistische beelden verspreidde en becommentarieerde. Sindsdien hebben vele politici afstand genomen van de organisatie. Jongeren die lid waren van S&V stonden verplicht of gedwongen hun plaats af op lokale kieslijsten.

Het parket opende daags na de reportage een onderzoek naar de jongerenorganisatie, waarna er een huiszoeking plaatsvond bij oprichter Van Langenhove.

‘Leugens en manipulatie’

Ondertussen heeft Van Langenhove woensdag in een filmpje op Facebook en Twitter uitgehaald naar de VRT. Volgens hem heeft de Vlaamse openbare omroep een trial by media gevoerd tegen zijn organisatie. Daarbij zou de VRT ‘leugens en manipulatie’ gebruikt hebben. De openbare omroep zou volgens hem ‘bovenal een politieke agenda hebben’.

‘De VRT is steeds op zoek naar bewijs om aan te kunnen tonen dat de Vlamingen racisten zijn. En als ze dat bewijs niet vinden, dan zullen ze wel liegen en manipuleren om toch die conclusie te kunnen forceren’, klinkt het.

Bron: Het Nieuwsblad

De podcasts van De Standaard