Foto: VUM

Zeven licenties voor wapenexport naar Saudi-Arabië ingetrokken

De Waalse minister-president Willy Borsus (MR) heeft zeven licenties voor wapenexport van FN Herstal ingetrokken. Dat schrijft L’Echo zaterdag. Het gaat om exportlicenties voor wapens aan Saudi-Arabië. De Raad van State had die licenties eind juni al opgeschort.

Wapenfabrikant FN Herstal, voor 100 procent eigendom van het Waals Gewest, kreeg in oktober 2017 de toelating om militaire wapens uit te voeren naar Saudi-Arabië. Dat land was vorig jaar de belangrijkste afnemer van Waalse wapens. Het ging om een totaalbedrag van 153 miljoen euro.

De Franstalige Mensenrechtenliga en het Franstalige vredesplatform CNAPD dienden eind 2017 echter beroep in over militair materieel dat geproduceerd of geëxporteerd wordt door FN Herstal. De Raad van State schorste daarop een aantal licenties.

Volgens het rechtscollege toonde het Waals Gewest niet concreet aan dat het een omzichtig onderzoek voerde naar enkele criteria die vermeld staan in het decreet van 21 juni 2012 over de invoer, uitvoer, doorvoer en overdracht van civiele wapens en defensiegerelateerde producten.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen