Foto: EPA-EFE

Voormalige campagneleider Trump belooft medewerking aan Rusland-onderzoek

Paul Manafort, de voormalige campagneleider van Amerikaans president Donald Trump, heeft zich vrijdag bereid verklaard om mee te werken aan het onderzoek naar de vermeende inmenging van Rusland in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Manafort verscheen vorige maand al voor de rechter wegens oplichting en belastingontduiking. Hij werd uiteindelijk schuldig bevonden aan acht van de achttien aanklachten, en riskeert daarvoor tot tachtig jaar cel.

Maandag zou een rechtbank in Washington beginnen met het selecteren van een jury voor een nieuwe rechtszaak. Ditmaal zou Manafort terechtstaan voor witwassen van geld, samenzwering tegen de Verenigde Staten, het omkopen van getuigen en het zich niet registreren als lobbyist van een buitenlandse regering.

Die rechtszaak kwam er uiteindelijk niet, omdat Manaford schuldig pleitte aan samenzwering tegen de VS en samenzwering om de rechtsgang te belemmeren. In ruil daarvoor liet de aanklager de aanklachten voor onder meer witwassen vallen - een zogenaamde 'plea agreement'. Volgens Amerikaanse media riskeerde Manafort enkel voor het witwassen van geld al tot 20 jaar cel, terwijl de twee klachten waaraan hij schuldig pleitte, hem telkens vijf jaar cel kunnen opleveren.

Meewerking met Rusland-onderzoek

Afgelopen maand had president Trump Manafort nog geprezen omdat hij tijdens zijn eerste rechtszaak had geweigerd het op een akkoordje te gooien met zijn aanklagers. Maar nu heeft Manafort het niet alleen op een akkoordje gegooid, hij heeft ook nog beloofd zijn medewerking te zullen verlenen aan het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar de vermeende inmenging van Rusland in de verkiezingswinst van Trump in 2016.

Volgens Amerikaanse media is de impact van de instemming voorlopig nog onduidelijk. Een symbolische klap voor Trump is het alleszins wel al. Manafort was een spilfiguur binnen de Trump-campagne, tot hij in augustus 2016 ontslag nam. Hij was onder vuur komen te liggen na de publicatie van documenten waaruit bleek dat hij tussen 2007 en 2012 miljoenen dollars had ontvangen van de als pro-Russisch beschouwde Partij van de Regio’s in Oekraïne. Ook zou hij verschillende keren contact gehad hebben met Russische contacten.

President Trump heeft het Rusland-onderzoek steeds afgeschilderd als een heksenjacht.

Bron: Reuters, NYTimes, Belga