Last van nierstenen? Ga eens naar een pretpark

Een ritje in een rollercoaster is goed tegen nierstenen. Dat blijkt uit een onderzoek dat gisteren in de prijzen is gevallen op het Ig Nobelprijsuitreiking.

Last van nierstenen? Ga eens naar een pretpark
David Wartinger (links) kreeg gisteravond de Ig Nobelprijs voor geneeskunde. Foto: AP

De Amerikaanse onderzoeker David Wartinger raakte zodanig geïntrigeerd door het verhaal van een klant die beweerde dat een van zijn nierstenen was losgekomen tijdens een ritje een rollercoaster, dat hij de zaak onderzocht.

De klant in kwestie was zelf bijzonder nieuwsgierig en kroop nog een paar keer in de rollercoaster, meer bepaald de Thunder Mountain Ride in Walt Disney World in Florida. En jawel. Ook nu kwam er weer een niersteentje los dat hij nadien uitplaste.

Wartinger bevestigde in zijn onderzoek dat het geen toeval was. Hij maakte zelf een silicone pop met hetzelfde nierstelsel als dat van zijn klant en ging ermee een paar ritjes maken in verschillende pretparken.

Wartinger concludeerde dat een rollercoaster die de passagiers stevig door elkaar schudt, zoals de Thunder Mountain Ride, doeltreffender is dan engere achtbanen die voornamelijk steil naar beneden gaan.

Nierstenen worden ook in de reguliere geneeskunde met schokken en trillingen behandeld. Hierbij wordt er een trilsonde ingebracht via de urineleider die de niersteen van onderuit kapot trilt. Dit is een bijzonder pijnlijke behandeling die onder verdoving wordt uitgevoerd. Misschien kruip je dan toch beter in een achtbaan.

Absurd

De Ig Nobelprijsuitreiking vond gisteren al voor de 28ste keer plaats in de befaamde Amerikaanse Universiteit van Harvard. Het concept is ongeveer hetzelfde als dat van de echte Nobelprijs, maar dan met een kwinkslag.

De bekroonde onderzoeken lijken doorgaans heel absurd, maar zijn vaak van belang. De Japanse onderzoeker Akira Horiuchi bijvoorbeeld won een alternatieve Nobelprijs voor Medisch Onderwijs met een toestel waarmee u uw eigen darmstelsel kunt onderzoeken.

De onderzoeker vertelde in een interview met de BBC over zijn uitvinding: ‘Ik doe dit onderzoek om darmonderzoek gemakkelijker en comfortabeler te maken. Mensen, vooral in Japan, zijn bang voor darmonderzoek en willen zo’n onderzoek niet ondergaan, waardoor het aantal mensen dat sterft aan de ziekte toeneemt.’

Andere winnaars

Nog een voorbeeld. Wist u bijvoorbeeld al dat chimpansees in de dierentuin net zo goed u na-apen als u hen? Daarmee wonnen onderzoekers uit verschillende Europese landen de prijs in de categorie Antropologie.

De prijs voor Biologie ging naar onderzoek dat het bewijs leverde dat wijnspecialisten het kunnen ruiken als er ook maar één fruitvlieg in het glas zit.

In de categorie Scheikunde wisten vorsers te achterhalen dat speeksel net zo goed kan dienen om te reinigen als schoonmaakmiddel.

Niet elk onderzoek is even verrassend: zo weten we voortaan dankzij de wetenschap dat de meeste mensen de gebruiksaanwijzing van ingewikkelde toestellen niet lezen (Ig Nobelprijs voor Literatuur) en dat een kwart van de bestuurders vloekt en roept in de wagen (Vrede).

De Ig Nobelprijs voor Voeding was voor onderzoek dat erachter kwam dat het vlees van de meeste dieren voedzamer is dan mensenvlees.

Tot slot nog in de categorie Economie: dat voodoopoppen wel degelijk werken om je frustraties op af te reageren tegen een vervelende baas.