Foto: ap

#MeToo leidt tot eerste staking bij Amerikaanse vestigingen McDonald’s

Volgende week dinsdag plannen vrouwelijke werknemers bij fastfoodketen McDonald’s in tien Amerikaanse steden het werk neer te leggen omdat ze seksueel worden lastiggevallen door hun leidinggevenden. #MeToo zou zo voor de eerste keer tot een staking leiden in een Amerikaans bedrijf.

Vrouwelijke werknemers van enkele Amerikaanse vestigingen van McDonald’s zijn het beu dat ze worden lastiggevallen door hun leidinggevende. Hun bazen zouden hun handen niet kunnen thuishouden, vragen om seks en zich letterlijk bloot te geven tijdens het werk. Wanneer de vrouwen daarover klagen, worden ze naar eigen zeggen genegeerd door het management, of zelfs gestraft.

Vrouwelijke werknemers van verschillende McDonald’s-vestigingen in tien Amerikaanse steden kondigen nu aan dat ze volgende week dinsdag het werk zullen neerleggen, meldt persagentschap Associated Press. Het zou de eerste keer zijn dat #MeToo tot een staking leidt in een Amerikaanse bedrijf. Onthullingen over seksueel misbruik van filmproducent Harvey Weinstein, vorig jaar, inspireerden talloze vrouwen om hun eigen ervaringen met misbruik en grensoverschrijdend gedrag openbaar te maken.

‘Honderden vrouwen’

‘We willen de cultuur binnen McDonald’s veranderen, en op die manier ook de cultuur binnen de fastfoodindustrie’, klinkt het. Het is onduidelijk hoeveel vrouwen mee zullen staken, maar volgens AP zijn er honderden vrouwen in tientallen McDonald’s-vestigingen die voor de staking hebben gestemd. Het werk zou worden neergelegd in sommige vestigingen in de Amerikaanse steden Chicago, Kansas, St. Louis, Los Angeles, Miami, Milwaukee, New Orleans, Orlando, San Francisco en Durham.

Het is niet de eerste keer dat McDonald’s beschuldigd wordt voor een cultuur van seksueel grensoverschrijdend gedrag. McDonald’s zelf reageert dat de fastfoodmultinational niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor wat in de bewuste vestigingen – allemaal franchises – gebeurt.