Orkaan Florence aan land in North Carolina: ‘Acht maanden aan regen in twee dagen’

De orkaan Florence heeft vrijdagmiddag het vasteland van North Carolina bereikt. Dat ging gepaard met hevige regenval, windstoten en een stijgend waterpeil, wat leidt tot overstromingen. De storm bedreigt 10 miljoen mensen.

De orkaan bereikte het vasteland om 07.15 uur plaatselijke tijd (13.15 uur Belgische tijd) nabij Wrightsville Beach in de staat North Carolina. Florence was op dat moment weliswaar afgezwakt tot een orkaan van de laagste categorie, maar dat betekent nog steeds windsnelheden van 150 kilometer per uur.

De orkaan verplaatste zich momenteel heel traag, aan zo'n negen kilometer per uur, en die snelheid zal verder dalen naarmate het natuurgeweld landinwaarts trekt. In Morehead City zijn al golven van meer dan drie meter hoog gemeten. In de stad New Bern is de rivier Neuse buiten haar oevers getreden, straten en wandelpaden staan onder water. Hulpverleners moesten er al verschillende mensen redden. De autoriteiten hebben 1,5 miljoen mensen in verplicht te evacueren gebieden aangemaand dat ook te doen.

Roy Cooper, gouverneur van North Carolina, waarschuwde eerder al dat de ‘historische’ orkaan bijna heel de staat onder water zal zetten. Volgens de National Weather Service zal North Carolina in twee tot drie dagen tijd voor acht maanden aan regen te verwerken krijgen.

Tienduizenden zonder stroom

Zeker 440.000 woningen en kantoorgebouwen in North en South Carolina zitten nu al zonder elektriciteit, en naar verwachting zullen miljoenen anderen volgen. Het kan weken duren voor de stormschade aan het elektriciteitsnetwerk hersteld is.

Zo’n 10 miljoen mensen worden bedreigd door de storm. Meer dan 1 miljoen mensen aan de kusten van North en South Carolina en Virginia hebben hun huizen verlaten.

Bron: Reuters