Foto: BELGAIMAGE

ECB stopt opkoop schuldpapier tegen eind 2018

De ECB gaat de opkoop van schuldpapier vanaf oktober halveren tot 15 miljard euro en stopzetten tegen het einde van het jaar. De rente blijft wel onveranderd tot minstens na de zomer van 2019.

Sinds begin dit jaar kocht Frankfurt elke maand voor 30 miljard euro schuldpapier, voornamelijk staatsobligaties, om de Europese economie te stimuleren. Maar door het aantrekken van de Europese conjunctuur werd dat beleid op steeds luidere kritiek onthaald. In januari klonk het nog dat het opkoopprogramma nog tot eind september in voege zou blijven, ‘en langer indien nodig’, maar dat blijkt nu dus niet het geval.

Vanaf oktober gaat het nog om een bedrag van 15 miljard euro per maand. Tegen eind dit jaar wordt het opkoopprogramma stopgezet. Dat heeft ECB-voorzitter Mario Draghi donderdag bevestigd.

Tussen maart 2015 en augustus 2018 kocht de ECB voor zowat 2,5 biljoen euro aan obligaties op. De massale opkoop van staats- en bedrijfsobligaties was vooral in Duitsland omstreden.

Rente onveranderd

Intussen houdt de ECB de belangrijkste rentevoeten onveranderd, tot minstens na de zomer van 2019. De belangrijkste rente staat op een laagterecord van 0 procent, terwijl banken die geld willen stallen bij de ECB zelfs een strafrente van 0,4 procent moeten betalen. Ten vroegste in de herfst van volgend jaar, als de termijn van voorzitter Mario Draghi afloopt, zou dat kunnen veranderen.

Bron: BELGA