Foto: ap

Kate Moss over topless poseren: ‘Maakt deel uit van de job’

Kate Moss poseerde in haar gloriejaren meerdere keren met ontbloot bovenlichaam, maar had dat liever niet gedaan. In een gesprek met de Britse presentatrice Megyn Kelly vertelde het voormalig topmodel dat er druk was om het toch te doen.

Hoewel sommige toplessfoto’s van Kate Moss ondertussen tot de meest iconische beelden uit de modewereld behoren, zoals haar shoots voor Calvin Klein, voelde de Britse zich initieel blijkbaar niet zo zeker over de foto’s. In het praatprogramma Megyn Kelly Today sprak het model voor het eerst over haar weerzin om in het verleden met ontbloot bovenlichaam te poseren.

‘Er was zeker druk om topless te poseren. Ik werkte vaak met een vrouwelijke fotografe die me graag zonder bovenstuk voor de camera zette en daar hield ik als startend model echt niet van. Toen ik een relatie had met fotograaf Mario Sorrenti voelde ik me er iets zekerder over, maar toch dacht ik altijd: “Kan ik niet gewoon mijn kledij aanhouden?” Het maakte natuurlijk deel uit van de job, dus deed ik het maar gewoon.’

De 44-jarige Moss, die nu zelf modellen begeleidt, geeft hen de raad om zelf je grenzen te bepalen en niet naakt te poseren als ze dat niet willen. Ook haar 15-jarige dochter Lila Grace die een modellencarrière ambieert, wil ze zolang mogelijk behoeden voor zulke shoots. ‘Gek om te denken dat ik op haar leeftijd topless poseerde’, aldus Moss.

Vorige week bracht The model’s health pledge, een platform dat ijvert voor betere werkomstandigheden voor modellen, nog aan het licht dat bijna de helft van de Nederlandse modellen niet op voorhand weet dat ze voor een opdracht topless of volledig naakt gefotografeerd zal worden. Zo’n 31 procent van de modellen die deelnam aan de enquête had achteraf spijt van zo’n opdracht. Een op de vijf minderjarige Nederlandse modellen heeft al een naaktshoot gedaan.