Foto: REUTERS

‘We staken maandelijks bij Ryanair, tot er iets verandert’

Het cabinepersoneel van Ryanair in België, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje heeft definitief besloten op vrijdag 28 september collectief het werk neer te leggen. De vakbonden willen maandelijks staken tot er 'sprake is van echte veranderingen'.

De werknemers van Ryanair voeren al maanden acties voor betere arbeidsomstandigheden. Ze willen dat Ryanair de verschillende nationale sociale wetgevingen toepast van de landen waar de maatschappij actief is, en niet alleen de Ierse wetgeving.

Volgens de vakbonden wordt de actie op 28 september ‘de grootste staking ooit’ die de luchtvaartmaatschappij zal treffen. 'Niemand hoeft verrast te zijn als er voor die datum al sporadisch andere acties komen, door piloten of andere vakbonden, zoals woensdag in Duitsland', klinkt het.

Ryanair zelf spreekt echter tegen dat de vakbondsacties grote gevolgen hebben. 'Net als bij de vorige stakingen zal er geen sprake zijn van chaos of van wijdverspreide vertragingen', klinkt het in een persbericht.

Niet uit op faillissement

De bonden benadrukken donderdagmiddag dat de arbeidsvoorwaarden bij Ryanair niet veranderd zijn en dat het bedrijf nog steeds de Europese en nationale wetgevingen niet naleeft, ondanks de acties die afgelopen zomer al plaatsvonden. 'Wij zijn niet uit op het faillissement van het bedrijf, maar op een wijziging van het management.'

Zowel de nationale regeringen als de Europese Unie moeten volgens de bonden van het cabinepersoneel ook meer doen om Ryanair de wetgeving te doen naleven.