Foto: epa

Een kingsize bed in Silicon Valley? Dat is dan meer dan 80.000 dollar

Wie in Palo Alto, het hart van Silicon Valley, op een kingsize bed wil slapen, heeft maar beter een diepe portefeuille. Om vier vierkante meter woningruimte te kopen, betaal je meer dan 80.000 dollar.

De opmars van Silicon Valley, de thuisbasis van de vele technologiebedrijven in de baai van San Francisco, drijft al jaren de lokale woningprijzen steil de hoogte in. Dat blijkt opnieuw uit het Zillow-rapport, dat becijfert hoeveel een vierkante meter woningruimte kost in de Verenigde Staten. Gemiddeld kan je in Amerika voor 1 dollar zo’n 0,1 vierkante meter op de kop tikken. Maar afhankelijk van de regio kan dat sterk verschillen.

Persagentschap Bloomberg heeft het rapport vertaald naar een tastbare maatstaf: hoeveel moet je op tafel leggen om in je woning op een kingsize matras te kunnen slapen? In Palo Alto, Californië – het hart van de Amerikaanse technologieregio Silicon Valley – loopt de teller snel op. Voor vier vierkante meter woning, zowat de plaats die je nodig hebt om een kingsize bed te plaatsen, betaal je er al snel meer dan 80.000 dollar. In Old Palo Alto, waar de duurste woningen van de VS staan, is dat zelfs meer dan 97.000 dollar.

Van oost naar west

Van de tien buurten met de hoogste woningprijzen, liggen er slechts twee niet in Palo Alto. Op nummer acht staat West Village in New York. Daar betaal je iets minder dan 80.000 dollar voor de ruimte om een kingsize matras te leggen. In de modebuurt Soho, nummer tien op de lijst, is dat ongeveer 78.000 dollar.

De denkoefening toont hoe het brandpunt van de Amerikaanse woningmarkt in de laatste tien jaar is verschoven van het oosten naar het westen van de Verenigde Staten. Waar in 2008 de twintig duurste buurten nog allemaal in New York waren, ligt het zwaartepunt nu in Californië.