Foto: Facebook Nick Peeters

N-VA-kandidaat Lubbeek trekt zich terug na Schild & Vrienden: 'Via mij wil men Francken treffen'

Nick Peeters trekt zich terug als kandidaat op de lijst van N-VA in Lubbeek. Dat maakte Theo Francken, de lijsttrekker, bekend via Twitter. Peeters zelf communiceerde zijn vertrek via Facebook: 'Het gaat eigenlijk niet eens om mij. Via mijn persoon wil men gewoon Theo Francken treffen.'

Nick Peeters (21) was in opspraak gekomen door zijn band met Schild & Vrienden. Volgens Francken was 'de aanhoudende hetze' hem en zijn familie te veel geworden, en stapt hij daarop op.

Francken noemt op Twitter viroloog Marc Van Ranst, met wie hij gisteren nog in een hevige discussies verwikkeld was rond Nick Peeters, bij naam. Ook 'andere bloedhonden' hebben volgens Francken te veel druk uitgeoefend op de man.

 

Peeters zelf reageerde via Facebook.dat zijn vertrek er al een tijdje zat aan te komen. 'Door alle verdachtmakingen en leugens die de laatste dagen vanuit linkse hoek werden verspreid - en die door de media gewoon werden overgenomen - is een sereen debat niet meer mogelijk', schrijft Peeters. Hij maakt duidelijk dat hij niet achter de uitlatingen staat die in de Pano-reportage over Schild & Vrienden naar boven kwamen. Volgens Peeters kan hij zich niet verdedigen. 'Mijn proces is al gemaakt. Ik wil niet dat Theo of de Lubbeekse lijst daarvoor schade lijden.'

LId van Schild & Vrienden

Vorige week had Francken al een gesprek gehad met Peeters omdat de jongeman lid is geweest van Schild & Vrienden. Zo had hij gekleed in een T-shirt van de groep destijds het woord genomen op bijeenkomsten. Hij had ook vorming gegeven tijdens de zomeruniversiteit van Schild & Vrienden.

De jongeman zelf zei dat hij intussen gebroken had met Schild & Vrienden omdat hij zich niet meer kon vinden in de beweging.

Peeters kreeg vorige week nog het vertrouwen van lijsttrekker Francken. Peeters, veertiende op de lijst in Lubbeek, had hem verzekerd dat hij niet op de hoogte was van de ranzige posts binnen Schild & Vrienden, en er dus ook niet bij betrokken was. Francken besloot toen dat er ‘geen aanwijsbare redenen zijn om aan die uitleg te twijfelen'.

Peeters is niet de eerste N-VA'er die zich terugtrekt na de Pano-uitzending over Schild & Vrienden. Maar ook CD&V heeft al van een verkiezingskandidaat afcheid genomen om dezelfde reden.