Foto: REUTERS

Facebook-robot probeert tekst te achterhalen op memes

Facebook lanceert Rosetta, een robot die de tekst en de context probeert te verstaan op memes. Memes, prentjes of foto’s met tekst, zijn alomtegenwoordig op sociale media en worden soms gebruikt in haatberichten, racistische posts en dergelijke. Ze zijn lange tijd onleesbaar geweest voor Facebook.

Facebook-robot probeert tekst te achterhalen op memes
Rosetta achterhaalt de tekst op deze meme. Foto: Facebook

Facebook gaat de strijd aan tegen ‘ongeschikte en ongepaste’ memes. Memes kunnen best leuk zijn, maar de laatste jaren bleken memes ook het perfecte medium om haatberichten te verspreiden op het net.

Facebook detecteert al sinds 2015 geschreven boodschappen om haatberichten te kunnen onderscheppen. Maar de tekst op memes bleef tot op vandaag onleesbaar voor de robots van Facebook die ervoor moesten zorgen dat de gesprekken ‘proper’ bleven.

Vandaag is Rosetta opgestaan, een hoogstandje in artificiële intelligentie die de tekst op memes en videobeelden zal proberen herkennen. Als het nodig is, zal Rosetta de berichten van Facebook halen.

Uitdagingen

De Facebook-robot gebruikt slechts één leesmethode om verschillende talen te lezen. Eerst deelt Rosetta de memes op in vlakken die op hun beurt gedetecteerd worden op tekst. Daarna leest de robot de vlakken met tekst letter per letter. Pas daarna gaat Rosetta op zoek naar de taal en de betekenis achter de meme.

Deze uniforme leesmethode houdt het risico in dat verschillende talen moeilijk te begrijpen zijn – zeker talen die van rechts naar links worden neergeschreven - en dat haatberichten alsnog op het sociale netwerk verschijnen. Daarnaast maakt de grote hoeveelheid aan video’s, waarvan de vele verschillende frames apart gelezen moeten worden, het een werkje van lange adem.

Rosetta moet dus nog veel leren en zal upgrade na upgrade nodig hebben.

In het nieuws