Foto: © VRT

Dreigingsniveau 2 voor Tim Verheyden

Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (Ocad) heeft het dreigingsniveau voor VRT-journalist Tim Verheyden ingeschaald op 2.

Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) woensdag in de Kamer. Daar werd gedebatteerd over de Pano-reportage rond de extreemrechtse groepering Schild & Vrienden.

Tim Verheyden maakte die veelbesproken reportage vorige week voor de VRT. ‘Verheyden heeft klacht neergelegd voor bedreigingen’, zei Jambon woensdag. ‘Het Ocad heeft afgelopen weekend het dreigingsniveau op 2 vastgelegd voor de journalist.’

Dreigingsniveau 1 betekent dat een persoon niet bedreigd is, niveau 2 houdt in dat de dreiging ‘weinig waarschijnlijk’ is.

Vorige week kwam Verheyden bij Studio Brussel al aan het woord over zijn reportage. Gevraagd of hij geen schrik had voor represailles, zei hij te zullen kijken ‘wat Schild & Vrienden doet, natuurlijk’ en dat er ‘maatregelen genomen (zijn) daarvoor’.

Federale politie waakt

In de Kamer zei minister Jambon ook dat Schild & Vrienden is toegevoegd aan de lijst van organisaties die de federale politie in het oog houdt. OCAD dat het dreigingsniveau inschat, heeft Schild & Vrienden altijd beschouwd als weinig gevaarlijk, zei de minister nog.

Opvallend: de Staatsveiligheid kende Schild & Vrienden wel, maar de geheime chatbox (waar de racistische berichten werden gepost) niet. 'De Staatsveiligheid beschikt over de nodige onderzoeksmiddelen om in te breken in dat soort chatboxen, maar er waren geen aanwijzingen van mogelijke strafbare feiten', meldde minister van Justitie Geens.

Bron: BELGA
Niet te missen