Foto: Ian Dagnall

Voor het eerst gevangenisstraf voor delen van valse recensies

Een man is door een Italiaanse rechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden voor het op grote schaal posten van valse recensies op recensiewebsite Tripadvisor.

De man in kwestie is de eigenaar van Promo Salento, een toerismepromotor in de Italiaanse regio Puglia. Hij heeft tegen betaling en onder een valse identiteit valse recensies geschreven op Tripadvisor voor honderden horecazaken in Italië, om zo hun score te verhogen. De rechter in Lecce veroordeelde hem tot een celstraf van negen maanden en een boete van 8.000 euro.

TripAdvisor ontdekte de fraude al in 2015 en blokkeerde vervolgens meer dan duizend pogingen van Promo Salente om recensies te delen. ‘Het politieonderzoek verzamelde mede dankzij ons genoeg bewijzen om een sterk dossier op te bouwen en de man voor de rechter te brengen’, aldus het bedrijf, dat zich ook aanmeldde als burgerlijke partij.

‘We investeren zelf heel wat middelen in fraudepreventie en konden zo sinds 2015 al meer dan zestig bedrijven die gelijkaardige praktijken hanteren een halt toeroepen. Maar alleen kunnen we ook maar zoveel bereiken, daarom werken we graag samen met autoriteiten om hun rechtszaken te ondersteunen’, aldus vicepresident Brad Young.

Het plaatsen van valse recensies en manipuleren van scores op recensiewebsites zoals Tripadvisor werd al meermaals bestraft door een rechter, maar het is de eerste keer dat ook een gevangenisstraf wordt opgelegd.

‘Online recensies spelen vandaag een bepalende rol bij het beslissingsproces van reizigers, dus het is belangrijk dat iedereen volgens de regels speelt’, reageert Pascal Lamy, voorzitter van de Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO). ‘Valse recensies schrijven is een duidelijke overtreding van richtlijnen die we samen met TripAdvisor en consorten hebben opgesteld.’

Bron: The Guardian