Koers van Luiks farmabedrijf Mithra van hel naar hemel

De koers van het Luikse farmabedrijf Mithra maakt deze week bokkensprongen. Een nieuw licentie-akkoord voor de commercialisering van zijn anticonceptiepil heeft vanmiddag de koers tot 9 procent doen stijgen.

Mithra heeft een partner beet voor de uitrol van zijn anticonceptiepil Estelle in Europa en Rusland. Volgens het Luikse farmabedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van producten voor de vrouwelijke gezondheid gaat het om het belangrijkste contract uit haar geschiedenis.

Voor de verkoop van Estelle gaat Mithra in zee met het Hongaarse farmabedrijf Gedeon Richter. De overeenkomst brengt meteen 35 miljoen euro in het laatje. Maar de financiële opbrengst kan veel groter worden, verzekert het bedrijf. Vooraleer het zover is moet het anticonceptiemiddel nog wel enkele horden nemen. Mithra moet nog groen licht krijgen om Estelle op de markt te brengen. Dat levert nog eens 20 miljoen euro op. Maar het grote geld zal pas echt binnenstromen wanneer het product erin slaagt om een aanzienlijk marktaandeel te verwerven.

Het bericht over het licentie-akkoord voor Estelle deed de beurskoers van Mithra gisteren opveren. Het aandeel steeg vanmiddag na de hervatting meteen ruim 9 procent tot 36,40 euro. Voor het Luikse farmabedrijf is het een bewogen week aan het worden. Maandag hing de keurs aan een jojo. Waarbij het aandeel eventjes 16 procent van haar waarde verloor. Dat was toen te wijten aan de grote verwarring over de verdere financiering van de ontwikkeling van Donesta, het tweede sterproduct in spé van Mithra.