Eerste plastic fietspad in Nederland roept vragen op

In het Nederlands Zwolle is een fietspad ingehuldigd dat volledig gemaakt is uit gerecycleerde kunststoffen. Maar niet iedereen is overtuigd.

Om de snel groeiende plastic afvalberg tegen te gaan, komt de Nederlandse wegenbouwer KWS met een creatieve oplossing. In Zwolle werd gisteren een fietspad uit gerecycleerd plastic ingehuldigd. De dertig meter lange PlasticRoad is volgens de makers een wereldprimeur.

Volgens KWS heeft het plastic fietspad veel voordelen ten opzichte van een gewone weg. Het pad is gemaakt uit polymeer, dat veel lichter is dan beton of asfalt. Omdat er minder stabiliserend materiaal en voorbereidingswerken nodig zijn, gaat de aanleg van het plastic fietspad sneller. In het fietspad zit ook een holle ruimte, waarin regenwater kan worden opgeslagen. De kans dat de weg op warme dagen zal smelten, wuiven de bedenkers ook weg. Dat gebeurt pas bij temperaturen vanaf 100 graden Celsius.

Slimme weg

Bovendien is er ook een Belgische inbreng bij de eerste PlasticRoad. De Belgische start-up Zensor installeerde verschillende sensoren die continu de vervorming, stabiliteit, waterhuishouding en veroudering van het wegdeel kunnen opvolgen. De verzamelde gegevens moeten later worden gebruikt om een echte ‘slimme weg’ te maken, zodat wegdelen zelf laten weten wanneer ze hersteld moeten worden of wanneer de strooidiensten moeten uitrukken.

Microplastics

Een weg uit gerecycleerd plastic lijkt een schoolvoorbeeld van de circulaire economie, waarbij ons afval niet in de verbrandingsoven belandt, maar wordt hergebruikt. Toch is niet iedereen overtuigd van de milieuvoordelen. De vraag rijst of het plastic ook na het fietspad nog herbruikbaar is, zegt Heather Leslie, milieuwetenschapper van de Vrije Universiteit Amsterdam in Trouw. ‘Het probleem van vermindering van de plastic afvalberg is wellicht alleen tijdelijk opgelost.’ Bovendien, zegt Harmen Spek van de Plastic Soup Foundation, ook in Trouw, vinden microplastics door hitte, slijtage en afspoeling altijd een weg naar leefomgeving.