Foto: amg

N-VA haalt Brusselse kandidaat van lijst na racistische uitspraken

Alain Van Nieuwenborgh, vijftiende op de N-VA-lijst in Brussel Stad, staat niet langer op de kieslijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. N-VA Brussel heeft hem geschrapt nadat enkele bedenkelijke Facebook-posts van hem waren opgedoken.

Tijdens het festival Couleur Café van vorig jaar kreeg Van Nieuwenborgh het op zijn heupen. Hij hoopte dat de inwoners van Laken weldra verlost zouden worden van die ‘typische negergeluiden’, zoals getrommel en gekrijs. Het bericht is ondertussen verwijderd.

Eerder merkte hij ook al op dat wetenschappers voor hun experimenten geen dieren hoeven te gebruiken, in de gevangenissen zit een ‘onuitputbaar reservoir’.

Voor de lokale partijafdeling kan dit niet door de beugel. ‘Dit past niet in ons verhaal, wij hebben ook een kandidaat met Congolese roots op de lijst staan’, zegt woordvoerder Jan Hellemans. Hoe het mogelijk is dat de partij de posts, die al maanden oud zijn, niet zelf heeft opgemerkt, wordt nog onderzocht. 

De uitspraken en de polemiek rond de uitspraken van Van Nieuwenborgh kwamen nu pas aan het licht toen La Dernière Heure oppikte dat een kandidaat van de partij PTB het bewuste Facebookbericht had bovengehaald. 

Voor lijsttrekker Johan Van den Driessche is het vertrek van Van NIeuwenborgh opnieuw een tegenvaller. Stadskrant Bruzz wijst erop dat vorige week al een medewerker van Van den Driessche gelinkt werd aan Schild & Vrienden.

 

Bron: DS/BELGA
Niet te missen