Foto: EPA-EFE

Australische goudzoekers treffen miljoenen euro aan goud aan

Australische mijnwerkers hebben enorme klompen goud opgegraven in het Australische mijndorpje Kambalda. De aandelen van het bedrijf stegen daardoor met bijna honderd procent.

In het kleine West-Australische mijndorpje Kambalda, werden twee goudklompen gevonden van meer dan 60 kilogram. Het grootste exemplaar weegt 95 kilogram, en bevat meer dan 2 kilogram puur goud. Het pronkstuk is maar liefst 3.4 miljoen euro waard.

De twee grote stenen, samen met verschillende kleinere stenen, zijn samen goed voor 260 kilogram onverwerkt goud. Dat komt op bijna tien miljoen euro.

Een mijningenieur omschreef de vondst als ‘buitengewoon zeldzaam’. ‘Zulke resultaten zijn ongezien,’ zegt professor Sam Spearing, directeur van de Western Australia School of Mines aan de Curtin University. ‘Gouddeeltjes zijn vaak zelfs te klein om zichtbaar te zijn voor het menselijk oog.’

Het Canadese RNC Minerals, dat aanvankelijk op zoek was naar nikkel, trof de goudader (die slechts 3 meter breed op 3 meter hoog is) aan op 500 meter diepte. Ze zijn ervan overtuigd dat de ader nog veel meer goud zal opleveren.

Het bedrijf boert goed dankzij de recente opgravingen. De waarde van hun aandelen schoot met maar liefst 94 procent de lucht in.

De podcasts van De Standaard