Foto: belga

Ex-NMBS-directeur krijgt 10.000 per maand als topman Eurogare

Vincent Bourlard ging vorig jaar met pensioen bij de NMBS, maar verdient nog 10.000 euro als topman van Eurogare. Dat schrijft De Tijd. Het vastgoedfiliaal van de NMBS zit nochtans in een uitdoofscenario.

Vincent Bourlard was tot eind vorig jaar de directeur Stations bij de NMBS. Nog voor hij met pensioen ging, werd zijn mandaat als afgevaardigd bestuurder bij Eurogare, het studiebureau voor ontwikkeling van Waalse treinstations, verlengd tot 2020. De gepensioneerde NMBS-directeur krijgt daar nog altijd 10.000 euro bruto per maand voor, bericht de zakenkrant De Tijd, op basis van de jaarrekening.

Dat is opvallend, want Eurogare, waar amper 15 mensen werken, zit in een uitdoofscenario. Het studiebureau stond in voor de ontwikkeling van het prestigieuze station in Luik, dat werd ontworpen door sterarchitect Santiago Calatrava. Ook het nieuwe station van Bergen, dat in 2020 met vijf jaar vertraging zou worden opgeleverd, komt uit de koker van Eurogare.

Maar in mei besliste de raad van bestuur van de NMBS om Eurogare samen met de Vlaamse tegenhanger Eurostation af te schaffen. Vanaf 2020 wordt de integratie van Eurogare opgestart.

Directie herschikt

De NMBS en topvrouw Sophie Dutordoir hebben de directie van de spoorwegen onlangs helemaal omgegooid. Zo werd Bourlard vervangen door Patrice Couchard. In plaats van de directie Transport werd beslist twee nieuwe directies op te richten: een directie Transport Operations, belast met het realtime treinverkeer, en een directie Passenger Transport and Security, met focus op de reiziger.