Foto: LA PRENSA/Eddy López

Belgische studente opgepakt in Nicaragua na protesteren tegen president

Een Belgische studente geneeskunde is maandagavond door de politie opgepakt in het Centraal-Amerikaanse land Nicaragua. De studente is volgens de lokale pers de leider van de studentenbeweging ‘Movimiento Estudiantil 19 de Abril’ in León, een stad in het westen van het land, die protesteert tegen het bewind van president Daniel Ortega.

Amaya Coppens werd na haar arrestatie overgebracht naar een politiecel in de hoofdstad Managua. Volgens de krant La Prensa heeft Coppens de Belgische nationaliteit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen De Standaard dat het momenteel nog geen informatie heeft over de arrestatie. Er is contact gemaakt met de consulaire dienst in Nicaragua, die de zaak ter plekke aan het uitzoeken is.

Verschillende leiders van de studentenbeweging zeggen tegen La Prensa dat ze eerst overgebracht werden naar de lokalen van de regerende Sandinistische partij in Léon, en nadien naar de cellen van een politieafdeling in ‘El Chipote’, een gevangenis in de hoofdstad Managua.

Regeringsgezinde bronnen zeggen dat ze verdacht wordt van ‘terrorisme, gevangenneming, brandstichting en andere misdaden’. De politie zou een vuurwapen gevonden hebben.

Protesten kop ingedrukt

De Belgische is de vierde leider van de studentenbeweging die opgepakt wordt voor de aanhoudende protesten tegen het bewind van president Daniel Ortega. Ze ijverde bijvoorbeeld voor autonomie voor de universiteit van Leon.

Het is al maanden zeer woelig in het land. Eind augustus wees de regering nog de VN-missie die er de mensenrechten onderzoekt het land uit, meldde het Nicaraguaanse centrum voor de mensenrechten. De uitwijzing kwam er enkele dagen nadat de Verenigde Naties het ‘klimaat van angst’ in het Centraal-Amerikaanse land hadden aangeklaagd.

Honderdendoden

In april begonnen manifestanten in Nicaragua te protesteren tegen een - inmiddels teruggedraaide - hervorming van de sociale zekerheid. De betogingen mondden al snel uit in protest tegen Ortega, die ervan wordt beschuldigd het land als een dictator te leiden. Het onderdrukken van het protest had deze zomer al aan minstens 300 mensen het leven gekost. Sindsdien blijft het dodenaantal nog verder oplopen.

Zondag kwamen nog duizenden de straat op in Managua om de vrijlating te eisen van ‘politieke gevangenen’ en het vertrek van de president.

Bron: BELGA, La Prensa