Foto: afp

‘Europees Parlement voert heksenjacht tegen Hongarije’

Een verzameling leugens. Zo omschrijft de Hongaarse regering het kritische rapport waarover het Europees Parlement zich vandaag en morgen buigt.

Het Europees Parlement mag vandaag een zeer combattieve Viktor Orban verwachten. Dat liet zijn woordvoerder Zoltan Kovacs gisteren in Brussel verstaan.

De Hongaarse premier komt naar Straatsburg om zich te verdedigen tegen het rapport van het Nederlandse Groene Europarlementslid Judith Sargentini. Zij komt tot de conclusie dat de democratie, rechtsstaat en fundamentele rechten bedreigd worden in Hongarije. Daarom roept Sargentini de lidstaten op om de procedure onder artikel 7 van het Verdrag op te starten. Die  kan leiden tot de opschorting van het Hongaarse stemrecht in Europese ministerraden.

‘Dit is een wanhopige poging van links-liberale politici en fracties die voor migratie zijn om een tribunaal tegen Hongarije op te richten. Dit is een heksenjacht’, aldus Kovacs. ‘Als je naar de feiten kijkt, zie je dat het om een verzameling leugens gaat. Het is een politiek gemotiveerd rapport wegens het Hongaarse standpunt inzake migratie.’

De Hongaarse regering stoomde een document van 150 bladzijden klaar om het rapport van Sargentini te deconstrueren. Zo verwijst de Nederlandse volgens Kovacs naar tal van dossiers die intussen door de Europese Commissie zonder gevolg afgesloten werden.

Het rapport leidt tot verdeeldheid binnen de Europese Volkspartij, waartoe de Fidesz-partij van Orban behoort. Een aanzienlijke groep Europarlementsleden, onder wie de CD&V’ers Ivo Belet en Tom Vandenkendelaere, zullen voor het rapport stemmen (DS 8 september). Maar Kovacs sluit uit dat Orban de EVP de rug zal toekeren: ‘In plaats van de EVP te verlaten, willen we onze standpunten verder verspreiden zodat de EVP de grootste fractie kan blijven.’

Pools veto?
Kovacs herhaalde dat de illegale migratie naar de EU gestopt moet worden. ‘Als Australië het kan, dan kunnen wij dit ook.’ Van een spreidingsplan tussen lidstaten of een hervestiging van vluchtelingen in Europa wil Orban niet weten omdat dit ‘projecten zijn die pro migratie zijn’, aldus Kovacs. ‘Probeer ons niet iets op te dringen waar 80 procent van de bevolking tegen gekant is.’

Zorgen over een activering van het fameuze artikel 7 maakt de Hongaarse regering zich niet, zegt Kovacs. Daarvoor is unanimiteit nodig binnen de Europese Raad. Polen kan zijn veto inzetten om Orban te beschermen en zo een wederdienst te bewijzen: de Hongaarse premier beloofde zijn veto te gebruiken in de lopende procedure onder artikel 7 tegen Polen.

 ‘Maar wie ons aanvalt, valt Hongarije aan en beledigt de Hongaarse bevolking’, waarschuwde Kovacs.