Foto: VUM

West-Vlaamse gouverneur vraagt aandacht voor modder

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé wil het aantal ongevallen terugdringen dat te wijten is aan modder op de weg. Decaluwé stelde daarom maandag in Oostkamp ‘Modder op de weg’ voor.

De campagne ‘Modder op de weg’ werd achttien jaar geleden opgericht na een reeks zware ongevallen in de Westhoek die te wijten waren aan modder op de wegen. Maar volgens Decaluwé blijft sensibiliseren nodig, want jaarlijks gebeuren er nog altijd ongevallen door opgeworpen modder. Vooral in het najaar tijdens de oogstperiode creëren tractoren her en der levensgevaarlijke situaties.

De gouverneur kan niet alleen rekenen op de steun van 35 West-Vlaamse gemeenten en de betrokken politiezones, maar ook honderden landbouwbedrijven doen mee aan de actie. En geïnteresseerde gemeentebesturen en bedrijven kunnen nog steeds aansluiten.

Aangepast rijgedrag

Gemeenten kunnen zich engageren door bijvoorbeeld infoavonden te organiseren of een infoloket op te richten. Er worden ook specifieke signalisatieborden ter beschikking gesteld, zodat landbouwers de bestuurders kunnen waarschuwen wanneer ze over bevuilde landelijk wegen rijden.

De landbouwers engageren zich op hun beurt ook om vuile wegen zo snel mogelijk weer schoon te vegen. Wie dat niet doet, riskeert een proces-verbaal. Tegelijkertijd vraagt Decaluwé ook hoffelijkheid van de bestuurders en rekent hij op aangepast rijgedrag als de wegen er modderig bij liggen.

De actie loopt nog tot eind dit jaar.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard