Foto: AFP

Palestijnen scherp voor sluiten Palestijnse missie in Washington

De Verenigde Staten hebben beslist om het kantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Washington te sluiten. Dat zegt Palestijns verantwoordelijke Saëb Erekat, de nummer twee van de PLO, in een geschreven verklaring. Hij hekelt een ‘gevaarlijke escalatie’ in de Amerikaanse vergeldingsmaatregelen.

Palestijnse autoriteiten hebben bevestigd dat de regering-Trump van plan is om de Palestijnse missie in Washington te sluiten. Dat hadden The Washington Post en persbureau Reuters eerder al gemeld, nadat ze een ontwerp van een speech van veiligheidsadviseur John Bolton hadden kunnen inkijken. Volgens de Palestijnen gaat het om een zoveelste bewijs dat de VS de vredesonderhandelingen met Israël stokken in de wielen steekt.

‘We zullen de noodzakelijke maatregelen treffen om de rechten te beschermen van onze burgers die in de Verenigde Staten leven, om hun consulaire diensten te kunnen aanspreken’, aldus Erekat in een verklaring. ‘Deze gevaarlijke escalatie toont dat de Verenigde Staten bereid zijn om het internationale systeem te ontbinden om de Israëlische misdaden en aanvallen te beschermen op het land en het volk van Palestina, en op de vrede en veiligheid in de rest van onze regio.’

Bevroren relaties

Afgelopen weekend maakte het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat het 25 miljoen dollar aan hulp voor Palestijnse ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem zou laten schrappen. Een week eerder klonk het dat de VS hun financiële steun aan de organisatie voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNRWA) stopzette. De VN-organisatie, waarvan de Amerikanen de grootste geldschieters waren, ondersteunt in de Gazastrook rond 5 miljoen mensen met voedselhulp, en bestuurt 275 scholen en 22 gezondheidscentra.

De internationale gemeenschap beschouwt de PLO van de Palestijnse president Mahmoud Abbas als de organisatie die het Palestijnse volk vertegenwoordigt. De PLO overkoepelt de Palestijnse Autoriteit. Ze bevroor de relaties met de VS sinds de unilaterale erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad door Washington in december 2017.

Bron: bloomberg, belga