Foto: BELGA
Overleden meisjes Tomorrowland dronken 10 à 15 liter water in enkele uren tijd

Drugs en (veel) water: een dodelijke combinatie

Twee bezoekers van Tomorrowland zijn gestorven aan een watervergiftiging. Dat klinkt vreemd, maar xtc gebruiken en veel water drinken is echt geen goed idee, legt toxicoloog Jan Tytgat uit.

Door de combinatie van drugs, zweten (door de hoge temperaturen) en/of het dansen hebben de twee vrouwen op Tomorrowland te veel water gedronken. Die zogenaamde waterintoxicatie heeft tot de dood geleid.

‘De meisjes hebben vermoedelijk zo’n tien à vijftien liter water gedronken op 2 à 3 uur tijd’, zegt toxicoloog Jan Tytgat, die zelf niet bij het dossier betrokken was.

Als iemand zoveel water drinkt op korte tijd, stapelt het vocht zich op. ‘Dat is vooral een probleem in de hersenen’, aldus Tytgat. ‘De hersenen bevinden zich in de hersenpan. De druk kan er niet weg en bouwt steeds op.’ Uiteindelijk ontstaat er te veel druk in de hersenen en krijgt die persoon een hersenoedeem (vochtophoping in de hersenen, red.). Door het teveel aan vocht kunnen bepaalde signalen niet meer verstuurd worden naar verschillende organen. ‘Er vallen een paar functies weg. Dit kan een paar dagen duren’, aldus Tytgat, die het vergelijkt met een snelgroeiende tumor in de hersenen.

Watervergiftiging kan ook voorkomen bij personen die geen xtc genomen hebben. ‘Er sterven wereldwijd geregeld mensen ten gevolge van een watervergiftiging. Als u of ik meer dan tien liter water drinken op korte tijd, dan gebeurt hetzelfde.’ Volgens Tytgat komt het fenomeen geregeld voor bij vrouwen die een vermageringskuur volgen. ‘De vrouwen krijgen een dieet waarbij ze bijvoorbeeld vier liter water moeten drinken. Vervolgens zien ze: dit werkt, en beslissen ze op eigen houtje om die hoeveelheid te verdubbelen of driedubbelen.’

Roodgloeiend

Maar toch heeft de doodsoorzaak ook vaak te maken met drugs. ‘Door de xtc staat je lichaam roodgloeiend’, aldus de toxicoloog. ‘Je lichaamstemperatuur schiet de lucht en je hebt nood aan extra water.’ Dat er extra gehydrateerd wordt, is volgens Tytgat algemeen bekend. Hij verwijst naar de vele dancings en festivals die gratis waterkraantjes ter beschikking stellen van hun cliënteel.

Door het nemen van xtc wordt ook een ‘watervasthoudend’ hormoon aangemaakt, vasopressine. Dit is volgens Tytgat echter ondergeschikt aan de stijgende lichaamstemperatuur.

Volgens de professor is de warmte ook een extra bepalende factor. ‘Onderzoeken over het gebruik van xtc in combinatie met het nemen van een sauna maken duidelijk: dit is een slecht idee. Je lichaam wil die extra warmte compenseren, waardoor je nog sneller in de problemen komt.’ Niet alleen de xtc, maar ook de warmte gaven de vrouwen dus prikkels om nog meer te drinken.

Ook andere stimulerende drugs, zoals amfetamines of cocaïne, doen de lichaamstemperatuur stijgen en veroorzaken transpiratie. Water drinken is in dat geval noodzakelijk - maar dus niet meer dan tien liter. De combinatie met alcohol is veel slechter. ‘Alcohol is vochtafdrijvend. Dan loopt het lichaam een groot risico op volledige uitdroging.’


De podcasts van De Standaard