Foto: AP

Gouden Leeuw gaat naar Netflix-film ‘Roma’ van Alfonso Cuarón

Op het 75ste Filmfestival van Venetië heeft de Mexicaan Alfonso Cuarón de hoofdprijs weggekaapt. Hij wint de Gouden Leeuw voor zijn prachtige zwartwitvertelling ‘Roma’, een Netflix-film. De satirische kostuumfilm ‘The favourite’ van de Griekse filmmaker Yorgos Lanthimos werd bekroond met de juryprijs.

Heeft de Mexicaanse juryvoorzitter Guillermo del Toro zijn beste vriend een dienst willen bewijzen? Geloof het maar niet. ‘Roma’ van Alfonso Cuarón verdient alle lof die het te beurt valt. Vertrekkend van persoonlijke herinneringen aan zijn kindertijd schetst de filmmaker een ontroerend portret van een nanny. Zij is het kloppende hart van een doktersfamilie.

Met ‘Roma’ wint voor het eerst een Netflix-productie de Gouden Leeuw. Ook valt voor het tweede jaar op rij een Mexicaanse filmmaker in de prijzen. Vorig jaar ging Guillermo del Toro immers met de hoogste eer lopen voor The shape of water.

De juryprijs gaat dit jaar naar Yorgos Lanthimos voor The favourite, een heerlijke vinnige satire die het toneel vrijmaakt voor vrouwen en mannen in vrouwenkleren. In zwierige bewegingen en met behulp van groothoeklenzen toont de Griekse filmmaker het leven aan het hof in Engeland aan het begin van de 18de eeuw. De relatie tussen Queen Anne (Olivia Colman) en Lady Sarah (Rachel Weisz) raakt danig verstoord door de komst van het nieuwe dienstmeisje (Emma Stone).

Olivia Colman werd op het festival overigens uitgeroepen tot beste actrice voor haar weergaloze vertolking in The favourite. Het is een plezier om te zien hoe zij zich uitleeft in de kleine kantjes van deze vorstin.

De prijs voor beste acteur ging naar Willem Dafoe, die in At eternity's gate de schildersplunje van Vincent van Gogh aantrekt. Wat de kunstenaar in vervoering bracht en naar het penseel deed grijpen, vat hij in een doorleefde vertolking.

Fransman Jacques Audiard (Un prophète) won de regieprijs voor The Sisters brothers, zijn eerste Engelstalige film. Het is een hoogst vermakelijke western, waarvoor hij een beroep kon doen op grote namen: Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal en John C. Reilly nemen de hoofdrollen voor hun rekening.

 

- Gouden Leeuw voor beste film: ‘Roma’ van Alfonso Cuarón

- Grote prijs van de jury: ‘The favourite’ van Yorgos Lanthimos

- Prijs voor beste actrice: Olivia Colman in ‘The favourite’

- Prijs voor beste acteur: Willem Dafoe in ‘At eternity’s gate’

- Zilveren Leeuw voor beste regie: Jacques Audiard voor ‘The Sisters brothers’

- Prijs voor beste scenario: ‘The ballad of Buster Scruggs’ van Joel en Ethan Coen

- Speciale prijs van de jury: ‘The Nightingale’ van Jennifer Kent

- Prijs Marcello Mastroianni voor beste nieuwkomer: Baykali Ganambarr in ‘The Nightingale’