Foto: Ansa

Model voor nieuwe brug in Genua valt uiteen tijdens persvoorstelling

In Genua is vrijdag een project voor een nieuw viaduct van de hand van de bekende Italiaanse architect Renzo Piano voorgesteld, maar het schaalmodel vloog aan diggelen toen het kort na de persvoorstelling per ongeluk werd omgeduwd.

De brug moet de Morandibrug vervangen die op 14 augustus instortte bij stormweer. De ramp kostte 43 mensen het leven. De nieuwe snelwegbrug krijgt achttien pijlers in de vorm van de kiel van een schip, en 43 verlichtingspalen, één voor elk slachtoffer, zo deelde de regionale autoriteit van Genua mee.

‘Deze brug zal sober maar niet schriel zijn, veilig en gemakkelijk te onderhouden, zodat ze duizend jaar mee kan en de hele stad zal belichamen’, zo zei Piano.

Piano en lokale politici stelden hun plannen voor samen met de directie van het autowegbedrijf Autostrade per l’Italia en scheepsbouwer Fincantieri. Na de persconferentie viel een plastic maquette van de brug aan diggelen toen ze per ongeluk werd omgeduwd door de CEO van Autostrade perl’Italia, Giovanni Castellucci.

De burgemeester van Genua, Marco Bucci, lachte het voorval weg. ‘Laten we alstublieft zo niet beginnen’, zei hij.

Nieuwe geboorte en verlossing

De tachtigjarige Piano is zelf afkomstig van Genua. In een interview met La Repubblica zei hij dat het een mooie maar veilige brug moet worden, die de getroffen wijk een ‘nieuwe geboorte en verlossing’ kan bieden.

Piano is bekend als architect van onder meer het Centre Pompidou in Parijs (met Richard Rogers), de Shard (‘Scherf’) in Londen en de hoofdzetel van de New York Times. Hij plande, met Christoph Kohlbecker, heel de herbebouwing van de Potsdamer Platz in Berlijn. Hij heeft ook ervaring met bruggen: hij ontwierp de Ushibuka-brug die drie Japanse eilanden met elkaar verbindt.

Bron: BELGA
In het nieuws

De podcasts van De Standaard