Foto: Belga/FVV/DVH
Liberalen proberen SP.A en Groen uit elkaar te drijven met oog op nieuwe coalitie

Open VLD aast op breuk in rood-groen kartel in Gent

Mathias De Clercq (Open VLD) aast op een breuk tussen het kartel SP.A-Groen om zijn burgemeestersdroom waar te maken. Ook oud-premier Guy Verhofstadt alludeert zaterdag in een interview met Het Nieuwsblad/De Gentenaar openlijk op een splitsing. “Doorzichtig”, klinkt het bij het kartel.

“Laten we eerst zien wie de verkiezingen wint. Dat zal een dynamiek creëren. En dan wil ik nog eens zien wat er gebeurt met dat kartel.” De Gentse Open VLD kijkt niet alleen naar N-VA en CD&V om de burgemeestersdroom van hun kopman Mathias De Clercq waar te maken.

In een interview met Het Nieuwsblad/De Gentenaar alludeert De Clercq openlijk op het uit elkaar spelen van het kartel SP.A-Groen. “Zo’n kartel is niet veel meer dan electorale doping”, zegt hij. “In 2012 hadden wij met SP.A ook zonder Groen een meerderheid.”

Ook tijdens een politiek debat in Ledeberg twee weken geleden probeerde De Clercq rood en groen uit elkaar te spelen.

Groen en N-VA?

De Clercq krijgt de steun van zijn politieke vader, oud-premier Guy Verhofstadt. Die duwt dit jaar de Gentse Open VLD-lijst. “Een kartel is geen partij. Als wij de verkiezingen winnen en Mathias behaalt een goede score, dan wil ik nog eens zien wat er met het kartel gebeurt”, zegt Verhofstadt in het interview.

De twee spreken over een voortzetting van de paarse coalitie in Gent, met de socialisten en de Open VLD. “Inhoudelijk is het paarse project gewoon voort te zetten”, zegt Verhofstadt.

Maar ook een meerderheid met Groen en N-VA sluiten ze niet uit, ondanks hun aversie voor “nationalistische prietpraat”. Verhofstadt: “Het hangt ervan af welke personen zich aanbieden. Het moet niet altijd paars zijn. In Mechelen bestuurt een liberale burgemeester toch ook met Groen en N-VA?”.

Antwerpen

Het gebeurt wel vaker dat een kartel na de verkiezingen uit elkaar valt. “Dat kan perfect”, zegt Herwig Reynaert, hoogleraar politieke wetenschappen van de UGent. “Het mooiste voorbeeld was de stadslijst van Patrick Janssens in Antwerpen, een kartel tussen SP.A en CD&V.”

Die laatste partij blies het kartel na de verkiezingen op en ging in een bestuur met de N-VA van Bart De Wever. SP.A ging naar de oppositiebanken. “De kans bestaat altijd dat dit in Gent ook gebeurt, maar ik zie geen enkel signaal waarom het kartel zou splitsen”, zegt Reynaert. “In barre tijden heeft de samenwerking ook standgehouden.”

Na de heisa rond de intercommunale Publipart en het vertrek van Tom Balthazar besliste Groen om het Gentse kartel in leven te houden.

Verstandshuwelijk

Grote liefde is het nochtans lang niet altijd tussen SP.A en Groen in Gent. Het kartel lijkt vooral een verstandshuwelijk. De twee partijen hebben altijd twee volledig aparte fracties gehouden in de gemeenteraad, voerden de voorbije maanden vaak apart campagne en botsten deze legislatuur regelmatig.

Toch ligt er een lijvig en gedetailleerd ‘Team Gent’-programma op tafel en lijken de rangen gesloten na twee moeilijke jaren.

“Ons uit elkaar proberen spelen is niet echt correct”, reageert Rudy Coddens, SP.A-kopman en kandidaat-burgemeester van het kartel. “Het kartel hangt goed aan elkaar, ook menselijk. We vullen elkaar aan en hebben een mooie resultaten gehaald. Er is geen discussie over: wij blijven een kartel na de verkiezingen.”

Groen-kopvrouw Elke Decruynaere noemt het een “doorzichtige strategie”. “Bij de vorige verkiezingen zat Mathias ook al op de kap van Groen. Een vreemde houding voor iemand die een verbindende kracht wil zijn. We hebben nochtans zes jaar goed samengewerkt met Open VLD. Paars is alleen maar beter geworden door Groen.”

In het nieuws