Foto: AFP

Primeur: geen enkele madam in bontjas op Londense modeweek

Er zal straks geen streepje bont te zien zijn op de Londense modeweek. Dat kondigt de British Fashion Council aan, daags nadat Burberry al had meegedeeld dat het niet langer met het dieronvriendelijke materiaal zou werken.

Activisten zullen een pak minder werk hebben op de modeweek in Londen, die volgende week van start gaat. Vorig jaar waren er nog zo’n 250 van hen opgedaagd om te protesteren tegen het gebruik van bont, maar dat zal dit seizoen niet nodig zijn. Uit een rondvraag van de British Fashion Council (BFC) onder ontwerpers en labels blijkt dat niemand van hen met bont heeft gewerkt. Voetnoot: op de modeweek in september worden vooral collecties voor volgende zomer getoond, niet echt het seizoen om bont te dragen. Al zal het alsnog een primeur zijn, aldus de BFC.

Een verbod om met bont te werken is er niet, al zijn kwekerijen in Groot-Brittannië wel al verboden sinds 2003. ‘We steunen de creativiteit van de ontwerpers en houden dialoog met de hele industrie, van ontwerpers tot media, verkopers, bedrijfsleiders en de overheid, terwijl we de ontwerpers aanmoedigen om ethische keuzes te maken op het vlak van materialen en productie’, klinkt het.

Geïsoleerd

De mededeling komt er daags nadat Burberry, een van de grootste namen op de kalender in Londen, eenzelfde koerswijziging aankondigde. ‘Moderne luxe betekent sociaal verantwoordelijk zijn en verantwoordelijk tegenover het milieu’, aldus Marco Gobbetti, de algemeen directeur van de groep, over het weren van bont uit de volgende collecties.

Wendy Higgins van Humane Society International UK kan die beslissing alleen maar toejuichen. De organisatie had tien jaar geleden al een eerste gesprek met Burberry om hen aan te moedigen het gebruik van bont stop te zetten.

‘De meeste Britse consumenten willen niets te maken hebben met de wreedheden die onlosmakelijk verbonden zijn met bont, dus Burberry neemt absoluut de juiste beslissing. Bovendien stuurt het ook een belangrijke boodschap naar andere ontwerpers, zoals Prada, die nog steeds bont gebruiken, maar hoe langer hoe meer geïsoleerd raken van de anderen’, aldus Higgins.

Het voorbije jaar kondigden onder meer Gucci, Versace, John Galliano en Michael Kors aan niet langer bont te zullen gebruiken. Webshop Asos ging nog een stap verder en zal binnenkort geen enkel kledingstuk meer verkopen dat gemaakt werd met dieronvriendelijke materialen zoals mohair, kasjmier, zijde of veren.

Keerzijde

Maar de modespelers mogen dan wel nobele bedoelingen hebben, toch rijzen er ook bezorgdheden over de switch naar namaakbont. De productie van veel synthetische varianten kan namelijk een zware impact hebben op het milieu, omdat er veel chemische stoffen voor nodig zijn. ‘Consumenten denken vaak verkeerdelijk dat het label vegan volledig milieuvriendelijk is’, vertelde Rachael Stott, onderzoekster bij The Future Laboratory, aan The Guardian.