Foto: BELGA

Francken blijft achter Jong N-VA-kandidaat staan

Nick Peeters, kandidaat op de N-VA-lijst in Lubbeek blijft op de lijst. Ook al is intussen gebleken dat hij in een T-shirt van Schild & Vrienden het woord nam op bijeenkomsten van de groep.

Peeters kreeg gisteren al het vertrouwen van lijsttrekker en staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Francken had een open gesprek met Peeters, waar die verzekerde dat hij niet op de hoogte was van de ranzige posts binnen Schild & Vrienden, en er dus ook niet bij betrokken was. Francken besloot toen dat er ‘momenteel geen aanwijsbare redenen zijn om aan die uitleg te twijfelen.’

Maar intussen doken er foto’s op waarop Peeters in een T-shirt van Schild & Vrienden het woord neemt op bijeenkomsten van de organisatie, zelfs vorming gaf op de zomeruniversiteit. Er bestaan foto’s van hem tijdens verschillende bijeenkomsten. Maar dat verandert voor Francken niets aan de zaak. ‘Hij heeft zijn contacten met Schild & Vrienden ook nooit ontkend. Wel heeft hij ontkend dat hij op de hoogte was van die ranzige posts, dat blijft zo’, luidt het antwoord.

In Puurs trekt Jong N-VA’er Jorden Dewachter zich nu toch terug van de lijst. Hij had enkele openbare berichten van Schild & vrienden geliket of gedeeld, maar ontkent eerdere contacten. De lokale afdeling had hem daarom eerst in bescherming genomen. Maar gisteravond is dan toch in onderling besloten dat Dewachter zich zou terugtrekken, om te vermijden dat N-VA schade zou lijden.

Gisteren zetten al vier N-VA'ers een stap opzij. Ook de 21-jarige Thomas Maes trok zich terug als kandidaat op de CD&V-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Stekene. Jong N-VA-voorzitter Tomas Roggeman begrootte eerder dat mogelijk een twintigtal leden van Jong N-VA actief was bij Schild & Vrienden. 

Niet te missen