Foto: vtm

Het zit serieus scheef op de redactievloer van VTM-nieuws, drie toppers boden ontslag aan

De nieuwsuitzending van VTM duurde slechts 10 minuten en startte op een bijzondere manier. ‘Dit nieuws zal een kort nieuws zijn omdat het overgrote deel van onze redactie het fundamenteel oneens is met de manier waarop onze directie de herschikking aanpakt van onze hoofdredactie,’ stelde anker Freek Braeckman.

Gisteravond verlieten zowel Kris Hoflack, directeur nieuws, als Nicholas Lataire, hoofdredacteur VTM Nieuws, het bedrijf Medialaan/De Persgroep Publishing. Op bevel van de directie of uit eigen beweging, daarover lopen de versies uiteen, maar de reden is voor iedereen duidelijk: een aanslepend conflict tussen beiden, dat de redactie verdeelde.

Vorig jaar stapte Lataire nog met Stef Wauters en enkele andere journalisten naar de directie om het ontslag van Hoflack te eisen, donderdag lekte in De Morgen een e-mail uit waarin dertien journalisten, onder wie Elke Pattyn, Julie Colpaert en Faroek Özgünes, bij de directie de inhoudelijke keuzes van Lataire aanklagen (zonder hem bij naam te noemen).

Het ontslag van Lataire is bij een groot deel van de redactie evenwel in het verkeerde keelgat geschoten. Toen hij vanochtend afscheid ging nemen, kreeg hij veel steun, enkele journalisten die de bewuste e-mail mee hadden ondertekend, namen publiekelijk het woord om te stellen dat dit nooit hun bedoeling was geweest, en dat ze zich misbruikt voelden in een politiek spelletje.

Minstens drie zwaargewichten stapten naar de directie om hun ontslag aan te bieden. De chaos en opstandigheid op de redactie was dusdanig dat het middagnieuws er het slachtoffer van werd. Er werd besloten een ‘noodnieuws’ te maken, Freek Braeckman las een statement voor: ‘Dit nieuws zal een kort nieuws zijn omdat het overgrote deel van onze redactie het fundamenteel oneens is met de manier waarop onze directie de herschikking aanpakt van onze hoofdredactie.’

Een groot deel van de redactie vraagt nog steeds dat de directie het ontslag van Lataire intrekt.   

De podcasts van De Standaard