Foto: EPA-EFE

Premier Michel sluit front met collega’s buurlanden over aanpak migratiecrisis

Premier Charles Michel, zijn Nederlandse en Luxemburgse collega’s Mark Rutte en Xavier Bettel en de Franse president Emmanuel Macron zeggen een gesloten front te zullen vormen over de aanpak van het asiel- en migratiedossier. Ze rekenen ook op de steun van de Duitse bondskanselier Angela Merkel ‘om nationalisten en populisten van antwoord te dienen’.

Michel, Macron en Rutte waren donderdag op uitnodiging van de Luxemburgse premier Bettel afgezakt naar het kasteel van Bourglinster. Ze bereidden er de informele Europese top in het Oostenrijkse Salzburg voor, op 20 september.

Michel kwam er met zijn collega’s overeen om de uitvoering te versnellen van de eerdere afspraken die waren gemaakt tijdens de Europese top van juni. Toen was besloten om te komen tot een betere samenwerking met de herkomst- en de transitlanden, de Europese buitengrenzen beter te beschermen en de strijd tegen mensensmokkelaars op te voeren.

Ook werd toen al herbevestigd dat de Europese lidstaten waar migranten aankomen ‘hun verantwoordelijkheid moeten nemen’, maar dat de andere landen zich tegelijk solidair moeten opstellen.

Politieke paringsdans

De drie liberale regeringsleiders praatten ook kort met Macron over de Europese verkiezingen van mei volgend jaar. Tussen de liberalen en En Marche! , de beweging van Macron, lijkt een paringsdans bezig die na de verkiezingen zou kunnen uitmonden in een alliantie of een gemeenschappelijke fractie in het Europees Parlement.

Maar donderdag werd daarover nog niets beslist. ‘Op het gepaste moment zal er duidelijkheid komen’, verwees Michel naar de resultaten van de verkiezingen.