Foto: Photo News

Ook socialistische politiebond wil staken

De stakingsbereidheid bij de politie, als gevolg van de nieuwe regeling voor ziektedagen, breidt uit. Na ACV is nu ook ACOD bereid om het werk neer te leggen. Over de timing is nog niets besloten.

Eind juli besloot de federale regering om het systeem waardoor ambtenaren niet-gebruikte ziektedagen kunnen opsparen vanaf 2019 af te schaffen. De christelijke vakbond ACV Politie kondigde daarop woensdag aan van plan te zijn een stakingsaanzegging in te dienen.

Donderdag geeft ook de socialistische vakbond ACOD aan bereid te zijn actie te voeren. ‘Over een timing is echter nog geen besluit genomen’, zegt afgevaardigde Luc Breugelmans.

De onafhankelijke politievakbond NSPV beslist wellicht vrijdag of zij zich aansluit bij de stakingsacties van de christelijke en socialistische bonden.

Politie vraagt uitzondering

‘De vakbonden hebben gevraagd of er voor de politie geen uitzondering kon worden gemaakt op de nieuwe regeling voor ziektedagen, wegens de specifieke zaken die verbonden zijn aan ons beroep’, zei Joery Dehaes van ACV politie woensdag. ‘Maar de minister wil daar niet van weten. Eind deze week zullen we daarom een stakingsaanzegging indienen.’

De acties gaan mogelijk in de tweede helft van september door.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard