Foto: Photo News

Onafhankelijke instellingen trekken aan alarmbel over opsluiting gezinnen met kinderen

De regering moet dringend de alternatieven evalueren die er zijn voor het opsluiten van uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen in Steenokkerzeel. Dat zeggen vier onafhankelijke organisaties na een bezoek aan het gesloten centrum.

De federale Ombudsman, migratiecentrum Myria, de Kinderrechtencommissaris en de Délégué général aux droits de l’enfant brachten onlangs een bezoek aan de veelbesproken gezinsunits van het gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel. Daar worden uitgeprocedeerde gezinnen met kinderen vastgehouden, in afwachting van hun uitwijzing.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) maakte deze week bekend dat er een tweede gezin is opgesloten in het gesloten centrum. Francken blijft er ook bij dat de gesloten opvang nodig is als ‘laatste redmiddel’.

Na een bezoek aan het gesloten centrum dringen de vier onafhankelijke organisaties echter aan op een evaluatie van de alternatieven voor opsluiting, zoals de open terugkeercentra. ‘Iedereen is het erover eens dat het schadelijk is voor kinderen hen op te sluiten. Een dergelijke maatregel gebruiken als ‘ultiem middel’ zonder te waarborgen dat alle alternatieven efficiënt werden uitgeput, is niet te verantwoorden voor een rechtsstaat die zorg draagt voor kinderen’, melden de vier organisaties in een persbericht.

‘Evaluatie noodzakelijk’

‘We vragen de regering om de stappen vóór opsluiting te evalueren. Waar mogelijk moet extra worden ingezet op maatregelen waardoor gezinnen met kinderen niet hoeven te worden opgesloten om hun uitwijzing te garanderen’, klinkt het verder.

De federale Ombudsman en Myria wijzen er ook nog op dat ze al jaren aandringen op een evaluatie van de uitwijzingsprocedures voor gezinnen met kinderen. ‘Tot nu toe kwamen er geen concrete antwoorden’, klinkt het. ‘Nochtans is een dergelijke evaluatie een voorwaarde om te kunnen oordelen of en waarom die voorgaande stappen al dan niet werken.’

Bron: BELGA
In het nieuws