Foto: EPA-EFE

Anonieme topmedewerker Witte Huis in opiniestuk: ‘President dwarsbomen zolang hij aan de macht is’

President Trump krijgt af te rekenen met tegenwerking vanuit zijn eigen administratie, die probeert ‘delen van zijn agenda te dwarsbomen’. Dat schrijft een anonieme topmedewerker woensdag in een opiniestuk in de krant The New York Times. 'Ik maak ook deel uit van het verzet.'

De auteur schrijft dat hij of zij en andere topfiguren binnen de Amerikaanse regering afgesproken hebben ‘de meest misplaatste impulsen van de president te dwarsbomen zolang hij aan de macht is’.

‘De kern van het probleem is de immoraliteit van de president’, schrijft hij of zij anoniem. ‘Iedereen die met hem samenwerkt, weet dat hij zich niet laat leiden door waarneembare principes om zijn beleid vorm te geven.’

The New York Times vermeldt bij het opiniestuk dat de identiteit van de auteur bij de redactie bekend is, maar dat ‘de tekst anoniem publiceren de enige manier was om een belangrijk inzicht aan haar lezers duidelijk te maken’. De auteur geeft aan dat hij of zij geen carrièreambtenaar is, maar door Trump politiek werd benoemd.

President Trump noemde het opiniestuk woensdag al ‘een schande’ en de auteur ‘laf’. Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee riep de auteur op om ontslag te nemen.

Het opiniestuk verschijnt een dag nadat de eerste onthullingen uit het nieuwe boek van onderzoeksjournalist Bob Woodward over het presidentschap van Donald Trump. In ‘Fear: Trump in the White House’ schetst Woodward het beeld van een domme, leugenachtige president die alleen geïnteresseerd is in zichzelf en zijn eigen belangen, en die door zijn onmiddellijke entourage verhinderd wordt om nog grotere stommiteiten te begaan dan hij nu al doet.

Bron: NYTimes/Bloomberg