Foto: REUTERS

Rusland reageert schamper op beschuldigingen Britse politie

De Britse politie stelde twee Russen, Alexander Petrov and Ruslan Bosjirov, in beschuldiging voor de vergiftiging van Sergej Skripal en zijn dochter Joelia. Russische politici zijn niet onder de indruk van de beschuldigingen.

‘De namen en foto’s van de verdachten die werden opgepakt in Groot-Brittannië zeggen niets’, zegt Maria Zakharova, woordvoerster voor het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze vraagt Londen dan ook om ‘geen publieke beschuldigingen te doen en de media niet te manipuleren’. De Britten 'verzinnen absurde verklaringen om een link te zoeken met een situatie waarmee wij niets te maken hebben', aldus Buitenlandse Zaken.

De Russen vragen de Britten nog eens om 'onomstotelijk bewijs' voor te leggen dat de Russen aan de aanval met het zenuwgas novitsjok linkt. 'In plaats van een onafhankelijk, objectief en transparant onderzoek naar de incidenten in Salisbury en Amesbury, blijft Londen de anti-Russische megafoon gebruiken en zijn spektakel van propaganda voortzetten.'

Alexander Petrov en Ruslan Bosjirov reisden met geldige Russische paspoorten naar Groot-Brittannië, enkele dagen voor de vergiftiging. Op 4 maart, de dag na de vergiftiging, verlieten ze het land richting Rusland.

Het Verenigd Koninkrijk vraagt een spoedbijeenkomst van de VN-veiligheidsraad. Het Britse gerecht vaardigde een Europees aanhoudingsbevel uit tegen twee Russische mannen, die volgens de Britten agenten zijn van de Russische militaire inlichtingendienst. De veiligheidsraad zou in principe donderdag over de zaak bijeenkomen. Het VK zal niet om de uitlevering van de twee vragen, omdat de Russische wet de uitlevering van eigen burgers naar andere landen niet toelaat.

Vergiftiging

Bij de gifaanval in maart raakten voormalig spion Sergei Skripal (66) en zijn dochter besmet met het dodelijke novitsjok. De overlevingskansen voor de twee waren klein, maar uiteindelijk konden zowel Sergej als Joelia het ziekenhuis na weken verlaten.

Skripal was ooit de topman van de Russische militaire geheime dienst GRU en werd in Rusland veroordeeld als Brits spion, en in 2010 vrijgelaten bij een gevangenenruil. De vergiftiging van Skripal en zijn dochter blijft voor diplomatieke spanningen zorgen tussen Rusland en Groot-Brittannië.

In het nieuws