Foto: rr

De 7 beste films van de week

Oost west, asbest: Daniel Lambo legt de link tussen India en Kapelle-op-den-Bos. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

Burning

Smeulend.


De Bosjesmannen hebben twee manieren om iemand uit te hongeren, zegt het mooie meisje dat hem uitvraagt. De kleine honger en de grote honger. Die laatste overvalt mensen die zich afvragen waarom ze leven en die de betekenis van het leven zoeken. En dus vertrekt ze naar Afrika. Of hij misschien voor haar kat kan zorgen?

Een verhaal van Haruki Murakami wordt prachtige cinema in handen van de Zuid-Koreaanse regisseur Lee Chang-dong. Een prachtfilm, om honger van te krijgen.

naar de recensie >

 

 

2

Dogman

Van den hond.


Een hondenuitbater wordt in een hoekje gedreven: de regisseur van ‘Gomorrah’ bijt terug met bikkelharde, maar ook ontroerende film over een kleine man met een grote last.

naar de recensie >
Interview met regisseur Matteo Garrone >

 

 

3

Stalker

Droomfabriek in verval.


‘Westworld’, ‘Twin Peaks’, ‘Annihilation’: eens je ‘Stalker’ gezien hebt, blijf je invloeden spotten. Eens je ‘Stalker’ gezien hebt, kun je hem ook niet meer vergeten. Er zijn nog enkele vertoningen in Cartoon’s (Antwerpen), Lumière (Brugge), Sphinx (Gent) en Vendôme en Palace (Brussel).

naar de recensie >

 

 

4

Hereditary

Nergens akeliger dan thuis.


Creepy kind: check. Spirituele séances: check. Familiedrama: dubbelcheck. En toch slaagt ‘Hereditary’ erin om een nieuwe twist te geven aan het horrorgenre die nog lang na je bezoek aan de cinema door je hoofd blijft spoken.

naar de recensie >

 

 

5

Whitney

Zoekt nog altijd iemand om mee te dansen.


‘I’m every woman’ zong Whitney Houston, maar niet elke vrouw heeft hopelijk zo’n tragisch leven gekend. Daarop werpt deze documentaire een nieuw licht met zulke felle schijnwerpers dat niemand van de familie en entourage er goed uitkomt. Whitney Houston krijgen we niet meer terug, maar je moet eens naar deze videoclip kijken en proberen stil te zitten:

naar de recensie >

 

 

6

Ademloos

Oost west, asbest.


‘Asbest en cement vormen wat ik een perfect huwelijk zou willen noemen.’ De Vlaamse regisseur Daniel Lambo legt een brug van asbest tussen zijn eigen Kapelle-op-den-Bos en Kymore, India. Een onthullende documentaire, schrijft recensent Jozefien Van Beek.

naar de recensie >

 

 

7

Benzinho

Braziliaanse ode aan mama.


‘Als een porseleinen moederhart breekt, waar verstopt ze dan de scherven?’ Recensent Ruben Aerts werd lyrisch van dit ontroerend eerbetoon aan alle moeders. Recht uit Rio de Janeiro.

naar de recensie >